Kino Lumiere uvedie Archu bláznov a ponúka bohatý program Filmotéky

Kino Lumière si vo Filmotéke spomenie na režiséra Ivana Balaďu filmom Archa bláznů.

Študijná sála Slovenského filmového ústavu Filmotéka v Kine Lumière, ktorá je dramaturgicky zameraná aj na pripomenutie si tvorby významných slovenských tvorcov, si v júli spomenie na nedávno zosnulého slovenského režiséra a scenáristu Ivana Balaďu. Vo štvrtok 3. júla 2014 o 20.30 hod. uvedie na špeciálnej projekcii jeden z jeho najznámejších a zároveň najvýznamnejších filmov Archa bláznů.

Ivan Balaďa (1936) študoval filmovú a televíznu réžiu na FAMU v Prahe u Karla Kršku, Václava Wassermana a Karla Zemana. Štúdium ukončil absolventským filmom podľa predlohy Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen (1960), ktorý nakrútil v Československej televízii Bratislava. Osudnou pre jeho tvorbu i život sa stala čiernobiela štylizovaná snímka Archa bláznů z roku 1970. Zobrazuje unaveného lekára z ústavu pre duševne chorých, ktorý klesá na úroveň svojich pacientov. Balaďa ju podľa námetu poviedky Antona Pavloviča Čechova Pavilón č. 6 nakrútil ako politické podobenstvo, čo v čase normalizácie malo za následok zákaz tvorivej činnosti vo filme a v televízii. Už výroba filmu bola komunistickou cenzúrou zastavená, film bol dokončený až po dvadsiatich rokoch a verejne uvedený až na MFF Karlove Vary v roku 1990. K tvorbe televíznych filmov sa Balaďa vrátil až v 80. rokoch minulého storočia. Zomrel 17. júna 2014, uvedenie filmu Archa bláznů v Kine Lumière je poctou režisérovej tvorbe a odvahe.

V júlovom programe sa Filmotéka sústredí na leto a filmy, ktoré ho podľa filmových kurátorov Michala Michaloviča, Richarda Šteinhübela a Rastislava Steranku charakterizujú rôznym spôsobom. Ako uvádzajú v programovom bulletine, „leto – to je nielen čas oddychu, dovoleniek, prázdnin, dlhých dní zaliatych slnkom strávených kdesi na pláži a tropických nocí. Leto prináša so sebou aj búrky, ťažký vzduch, dusno... A presne medzi týmito dvoma pólmi oscilujú aj filmy, ktoré sme pre vás vybrali na dva letné mesiace. Vo Filmotéke uvádzame svieže, zábavné filmy plné príjemnej letnej atmosféry, ale aj ťažšie diela, ktoré môžu aj vyvolať búrku vo vašom vedomí." Okrem ich letného výberu v programe nechýbajú ani diela zaradené do pravidelných cyklov Filmotéky.

Cyklus Double Bill tento mesiac prináša dva filmy, ktoré približujú problematiku Ku Klux Klanu a komunít poznačených ťaživým dedičstvom otrokárstva v 60. rokoch minulého storočia na juhu USA. Senzáciechtivé spracovanie témy rasovej neznášanlivosti ponúkne snímka Člen klanu z roku 1974 režiséra Terenca Younga, ktorá je krvavým bojom na život a na smrť, kde divák miestami nevie, k akému stanovisku sa film prikláňa. Protipólom je snímka známeho režiséra Alana Parkera Horiace Mississippi z roku 1988, ktorá sa úspešne snaží na základe historických faktov poodhaliť masku dedičnej rasovej nenávisti a postaviť sa jednoznačne na stranu ľudských práv.
Témou obľúbeného cyklu Herec v hlavnej úlohe sa v lete stala téma dvojníctva. V kinematografii vzniklo viacero zaujímavých diel, spracúvajúcich tému rozštiepenej osobnosti. V júli sa premietnu filmy so ženskými dvojníčkami, konkrétne Dvojaký život Veroniky (1991) Krzysztofa Kieślowskeho, Femme Fatale (2002) Briana de Palmu, Pasca na Popolušku (1965) Andrého Cayatteho. Súčasťou cyklu bude aj projekcia adaptácie novely Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda, ktorú pod názvom Fantóm Londýna nakrútil v roku 1931 režisér Rouben Mamoulian. V auguste si diváci budú môcť pozrieť zasa filmy s mužskými dvojníkmi. Cyklus Histórie filmu predstaví dve významné osobnosti britských dejín, a to kráľa Henricha VIII. a lorda protektora Olivera Cromwella v historických filmoch Šesť žien Henricha VIII. (1933) a Cromwell (1970).

V cykle Zabávajte sa, prosím! Filmotéka ukáže, že rumunskú kinematografiu, ktorá aktuálne púta záujem sociálnymi drámami a umeleckými dielami najmä na medzinárodných filmových festivaloch, tvoria aj žánrové filmy. V Kine Lumière sa bude premietať prvý diel rumunskej „spaghetti" westernovej trilógie Prorok, zlato a Transilvánci (1978) režiséra Dana Pitu. V programe je viacero zaujímavých titulov, „pripravili sme aj dvojicu filmov Gepard Luchina Viscontiho, monumentálne, slnkom zaliate (takmer trojhodinové) plátno o úpadku talianskej aristokracie v druhej polovici 19. storočia a Snílci Bernarda Bertolucciho, oveľa skromnejší, dusnejší film z tiež revolučného obdobia, a to z mája 1968 v Paríži," dodávajú kurátori v bulletine. Z výročí významných tvorcov svetovej i slovenskej kinematografie si Filmotéka pripomenie aj tvorbu režisérov Vladimíra Bahnu a Vlada Balca, herečky Evy Krížikovej, ale aj Bolka Polívku, Louisa de Funèsa, Lina Venturu, Geraldine Chaplin a mnohých ďalších.

Filmotéka – Študijná sála Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je najmenšia kinosála Kina Lumière, ktorú SFÚ sprístupnil verejnosti v apríli 2014. Kinosála má 49 miest a nachádza sa v suterénnych priestoroch kina. Jej dramaturgia sa riadi pravidlami stanovenými Medzinárodnou federáciou filmových archívov (FIAF), ktorej je SFÚ členom od roku 2001. Filmotéka je výlučne archívneho charakteru a premietajú sa v nej filmy zo slovenských a zahraničných zbierkových fondov SFÚ. Projekcie sa realizujú výlučne z 35 mm kópií. Cena vstupeniek na projekcie Filmotéky je jednotná 3,00 € a 2,00 € pre držiteľov preukazov FK 2014, seniorov, ZŤP a ZŤPs. Cyklus Double Bill pri návšteve oboch filmov má zvýhodnené vstupné 4,00 €/3,00 € a v cykle Detská filmotéka majú deti do 12 rokov vstup za 1,00 €. Projekcie sa začínajú o 18.45 hod., cyklus Detská filmotéka o 15.30 hod.