Desatoro novinára píšuceho o rómskej téme

09.12.2014 10:55 | Tlačové správy | Romano Kher – Rómsky dom, Newton media

1. Zbytočne a neprimerane nezdôrazňujem etnicitu Rómov.
Napísali by ste, že v potravinách kradol Slovák? Je potrebné zdôrazniť, že „doteraz je potvrdených 27 prípadov žltačky, z toho 23 u rómskeho obyvateľstva"?

2. Uvádzam rómskeho respondenta celým menom a priezviskom.
Najmä v anketách robia niektorí novinári rozdiely medzi Rómami a príslušníkmi majoritnej spoločnosti. Niektoré televízie v tej istej reportáži uvádzajú celé meno osoby, ktorá je príslušníkom majority, kým Rómov neidentifikujú alebo ich označujú „osadník, občan osady, Róm, obyvateľ miestnej kolónie", niekedy zostávajú úplne bez identifikácie.

3. Oslovujem aj zainteresovaných Rómov a dám im priestor na vyjadrenie.
Článok Starosta Slovenskej Ľupče: Niektorí Rómovia radšej prídu o dávku, než by pracovali má len jedného osloveného – starostu. Názor Róma v ňom nezaznie. Novinári by mali dbať o to, aby v príspevku dostal priestor aj Róm, ktorého sa daná téma dotýka.

4. Využívam rozmanitejší zoznam odborníkov a autorít, ktorých pri rómskej téme oslovím.
Pri získavaní názorov autorít neoslovujem vždy tých istých respondentov, ale sa snažím mať vo svojom zozname viac odborníkov, najmä z radov Rómov. Oslovujem aj odborníkov z vedeckých inštitúcií, zodpovedných pracovníkov štátnej správy, predstaviteľov samospráv, či odborníkov z mimovládnych neziskových organizácií. Často je totiž jediným citovaným splnomocnenec Peter Pollák.

5. Pristupujem so zvýšenou citlivosťou a zodpovednosťou k osobám, ktoré nemajú skúsenosti s komunikáciou s médiami.
Novinári, najmä v televíziách, využívajú ankety. Pritom si ľudia z osád často neuvedomujú, aký vplyv majú médiá. Pýtať sa Rómky v osade, či by bola schopná okradnúť dôchodcu a pýtať sa to mediálne uvedomelého človeka je rozdiel.

6. Venujem sa aj integrovaným Rómom, nezameriavam sa len na obyvateľov osád.
Pri výbere príspevku sa zameriavam aj integrovaných Rómov, nezabúdam na skutočnosť, že aj rómska komunita je rôznorodá a že podľa Atlasu rómskych komunít tvorí integrovaná skupina Rómov na Slovensku takmer polovicu Rómov. Rómska téma sa dá takisto spracovať aj pozitívne.

7. Negatívne činy a javy nepripisujem celej komunite či celej národnostnej menšine.
Rómovia terorizujú v Sheffielde školákov! Všetci? Novinári často prezentujú činy indivídua či malej skupiny ľudí ako činy celej komunity. Zovšeobecňujú aj spojenia ako „osadníci prepadli strážnika", či „Rómovia sa bili sekerami."

8. Vyhýbam sa stereotypom a predsudkom.
„Viete si predstaviť, že by vaše 7-ročné dieťa fetovalo? Asi nie. V bežných slovenských rodinách to ani nie je možné. Ale osada pod Kortínou je iná," uvádzajú moderátori reportáž z rómskej osady. Typický príklad stereotypu o kriminalite či sociálnej situácii, ktorý vyčleňuje dianie v rómskej osade ako niečo, čo sa v majoritnej spolo-čnosti nemôže stať. Rómov zobrazujú médiá nezriedka ako problémových, ktorí žijú len zo sociálnych dávok, kradnú, nemajú hygienické návyky a nechcú pracovať.

9. Nepoužívam účelovo vybrané negatívne a urážlivé hodnotenia.
Aj keď pomenovanie „Cigán" sa už väčšinou v médiách nevyužíva, niekedy novinári účelovo vyberajú respondentov, ktorí negatívne hodnotenie použijú. Môžu sa pritom odvolať na to, že hanlivý výraz nepoužili oni, ale človek v ankete. Napríklad citát obyvateľky Sniny z reportáže: „To je svinstvo. Ja by som nedostala, keby som išla. Však si hľadajte. Ale Cigánom (bývanie) dajú," alebo vyjadrenie kamaráta strateného mladíka: "Ja neviem, Cigáni prišli na mercedese čiernom a odviezli ho preč."

10. Nepoužívam nekorektný titulok, ktorý predáva tému len preto, že ide o Rómov.
Titulok má zaujať, nie však za cenu bulvárnosti, nekorektnosti či urážlivosti. Do tejto kategórie môžeme zahrnúť napríklad tieto dva titulky: Čierna háveď mesta Vroclav, Britský dokument odhalil krutý osud Rómov: Mladá panna stojí 3500 libier! Príspevky pritom nemusia byť urážajúce, titulok je však neprimerane nafúknutý, nekorektný či zavádzajúci. Takisto titulok Róm v Trnave predviedol neskutočnú šou: Všetkých ohúril, nikto to nečakal! navodzuje pocit, že hra na klavíri je niečo, čoho bežne Rómovia nie sú schopní.

Okrem toho rešpektujem Etický kódex novinára Slovenského syndikátu novinárov, z ktorého vyplývajú aj tieto zásady. Kódex v 3. bode článku IV. hovorí: Novinár nepodnecuje nenávisť, ani diskrimináciu založenú na rase, svetonázore, náboženskom vyznaní, etnickom pôvode, veku, sociálnom postavení, pohlaví či sexuálnej orientácii. O príslušnosti ľudí k menšine informuje iba v prípade, že táto informácia je v kontexte daného príspevku relevantná.
_______________________________________________________________________________________________

Príklady v desatore vyplývajú z analýzy, ktorú v období 1. júla až 30. novembra 2014 realizovalo občianske združenie Romano kher – Rómsky dom v spolupráci s agentúrou NEWTON Media. Sledované médiá boli denníky Hospodárske noviny, Nový čas, SME, Plus jeden deň, Pravda, Új szó, televízie TV JOJ, TV Markíza, Jednotka, TA3 a internetové spravodajské portály aktualne.sk, pluska.sk, topky.sk. Uvedené príklady pochádzajú z prepisov reportáží a z tlačených vydaní, verzie uvedené na internete sa mohli zmeniť.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.