Desatoro novinára píšuceho o rómskej téme

09.12.2014 10:55 | Tlačové správy | Romano Kher – Rómsky dom, Newton media

1. Zbytočne a neprimerane nezdôrazňujem etnicitu Rómov.
Napísali by ste, že v potravinách kradol Slovák? Je potrebné zdôrazniť, že „doteraz je potvrdených 27 prípadov žltačky, z toho 23 u rómskeho obyvateľstva"?

2. Uvádzam rómskeho respondenta celým menom a priezviskom.
Najmä v anketách robia niektorí novinári rozdiely medzi Rómami a príslušníkmi majoritnej spoločnosti. Niektoré televízie v tej istej reportáži uvádzajú celé meno osoby, ktorá je príslušníkom majority, kým Rómov neidentifikujú alebo ich označujú „osadník, občan osady, Róm, obyvateľ miestnej kolónie", niekedy zostávajú úplne bez identifikácie.

3. Oslovujem aj zainteresovaných Rómov a dám im priestor na vyjadrenie.
Článok Starosta Slovenskej Ľupče: Niektorí Rómovia radšej prídu o dávku, než by pracovali má len jedného osloveného – starostu. Názor Róma v ňom nezaznie. Novinári by mali dbať o to, aby v príspevku dostal priestor aj Róm, ktorého sa daná téma dotýka.

4. Využívam rozmanitejší zoznam odborníkov a autorít, ktorých pri rómskej téme oslovím.
Pri získavaní názorov autorít neoslovujem vždy tých istých respondentov, ale sa snažím mať vo svojom zozname viac odborníkov, najmä z radov Rómov. Oslovujem aj odborníkov z vedeckých inštitúcií, zodpovedných pracovníkov štátnej správy, predstaviteľov samospráv, či odborníkov z mimovládnych neziskových organizácií. Často je totiž jediným citovaným splnomocnenec Peter Pollák.

5. Pristupujem so zvýšenou citlivosťou a zodpovednosťou k osobám, ktoré nemajú skúsenosti s komunikáciou s médiami.
Novinári, najmä v televíziách, využívajú ankety. Pritom si ľudia z osád často neuvedomujú, aký vplyv majú médiá. Pýtať sa Rómky v osade, či by bola schopná okradnúť dôchodcu a pýtať sa to mediálne uvedomelého človeka je rozdiel.

6. Venujem sa aj integrovaným Rómom, nezameriavam sa len na obyvateľov osád.
Pri výbere príspevku sa zameriavam aj integrovaných Rómov, nezabúdam na skutočnosť, že aj rómska komunita je rôznorodá a že podľa Atlasu rómskych komunít tvorí integrovaná skupina Rómov na Slovensku takmer polovicu Rómov. Rómska téma sa dá takisto spracovať aj pozitívne.

7. Negatívne činy a javy nepripisujem celej komunite či celej národnostnej menšine.
Rómovia terorizujú v Sheffielde školákov! Všetci? Novinári často prezentujú činy indivídua či malej skupiny ľudí ako činy celej komunity. Zovšeobecňujú aj spojenia ako „osadníci prepadli strážnika", či „Rómovia sa bili sekerami."

8. Vyhýbam sa stereotypom a predsudkom.
„Viete si predstaviť, že by vaše 7-ročné dieťa fetovalo? Asi nie. V bežných slovenských rodinách to ani nie je možné. Ale osada pod Kortínou je iná," uvádzajú moderátori reportáž z rómskej osady. Typický príklad stereotypu o kriminalite či sociálnej situácii, ktorý vyčleňuje dianie v rómskej osade ako niečo, čo sa v majoritnej spolo-čnosti nemôže stať. Rómov zobrazujú médiá nezriedka ako problémových, ktorí žijú len zo sociálnych dávok, kradnú, nemajú hygienické návyky a nechcú pracovať.

9. Nepoužívam účelovo vybrané negatívne a urážlivé hodnotenia.
Aj keď pomenovanie „Cigán" sa už väčšinou v médiách nevyužíva, niekedy novinári účelovo vyberajú respondentov, ktorí negatívne hodnotenie použijú. Môžu sa pritom odvolať na to, že hanlivý výraz nepoužili oni, ale človek v ankete. Napríklad citát obyvateľky Sniny z reportáže: „To je svinstvo. Ja by som nedostala, keby som išla. Však si hľadajte. Ale Cigánom (bývanie) dajú," alebo vyjadrenie kamaráta strateného mladíka: "Ja neviem, Cigáni prišli na mercedese čiernom a odviezli ho preč."

10. Nepoužívam nekorektný titulok, ktorý predáva tému len preto, že ide o Rómov.
Titulok má zaujať, nie však za cenu bulvárnosti, nekorektnosti či urážlivosti. Do tejto kategórie môžeme zahrnúť napríklad tieto dva titulky: Čierna háveď mesta Vroclav, Britský dokument odhalil krutý osud Rómov: Mladá panna stojí 3500 libier! Príspevky pritom nemusia byť urážajúce, titulok je však neprimerane nafúknutý, nekorektný či zavádzajúci. Takisto titulok Róm v Trnave predviedol neskutočnú šou: Všetkých ohúril, nikto to nečakal! navodzuje pocit, že hra na klavíri je niečo, čoho bežne Rómovia nie sú schopní.

Okrem toho rešpektujem Etický kódex novinára Slovenského syndikátu novinárov, z ktorého vyplývajú aj tieto zásady. Kódex v 3. bode článku IV. hovorí: Novinár nepodnecuje nenávisť, ani diskrimináciu založenú na rase, svetonázore, náboženskom vyznaní, etnickom pôvode, veku, sociálnom postavení, pohlaví či sexuálnej orientácii. O príslušnosti ľudí k menšine informuje iba v prípade, že táto informácia je v kontexte daného príspevku relevantná.
_______________________________________________________________________________________________

Príklady v desatore vyplývajú z analýzy, ktorú v období 1. júla až 30. novembra 2014 realizovalo občianske združenie Romano kher – Rómsky dom v spolupráci s agentúrou NEWTON Media. Sledované médiá boli denníky Hospodárske noviny, Nový čas, SME, Plus jeden deň, Pravda, Új szó, televízie TV JOJ, TV Markíza, Jednotka, TA3 a internetové spravodajské portály aktualne.sk, pluska.sk, topky.sk. Uvedené príklady pochádzajú z prepisov reportáží a z tlačených vydaní, verzie uvedené na internete sa mohli zmeniť.

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

1. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

2. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

3. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

4. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

6. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

7. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

8. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

9. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

10. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.