Relácia Vyšehradský magazín zmapuje život Rómov v Česku, na Slovensku a v Maďarsku

Relácia Vyšehradský magazín zmapuje život Rómov v Česku, na Slovensku a v Maďarsku

Cyklus reportáží Vyšehradský magazín zmapuje v desiatich dieloch pozitívne skúsenosti, výzvy aj aktuálne problémy Rómov v Česku, na Slovensku a v Maďarsku v ich každodennom živote. Jednotlivé diely sa budú venovať témam, ako je bývanie, sociálna oblasť, vzdelávanie či integrácia Rómov v troch krajinách Vyšehradskej skupiny. Na výrobe programu spolupracujú česká televízia Romea TV, slovenská Romana TV a maďarská DIKH TV. Novinárom to dnes oznámili zástupcovia televíznych staníc.

S výrobou mesačníkov s desiatimi dielami začali rómske televízie spolupracovať na začiatku tohto roka. Ide o ich prvú spoluprácu, informoval riaditeľ organizácie Romea Zdeněk Ryšavý. "V rámci práce na magazíne vidím, že v rómskych komunitách v Čechách a na Slovensku sú tie isté generačné problémy ako v Maďarsku. Vzájomne si tak rozumieme," povedala k spoločnému projektu stredoeurópskych rómskych televízií šéfredaktorka maďarskej stanice DIKH TV Alexandra Minzariová.

Každý diel magazínu bude mať do 30 minút a bude obsahovať tri reportáže z troch zapojených stredoeurópskych krajín. Reportáže v jednom diele sa budú vždy vzťahovať k jednej konkrétnej téme. Cyklus bude vo vysielaní jednotlivých zapojených staníc, ľudia budú môcť jednotlivé diely zhliadnuť aj na youtube. Prvou predstavenou témou je rómsky jazyk. Nasledovať budú diely o vzdelávaní, zdravotníctve, integračnej situácii a o príkladoch dobrej praxe v krajinách Vyšehradskej štvorky.

Spoločenským problémom podľa mediálneho pracovníka českej Rómea TV Františka Bikára naďalej zostáva rasová diskriminácia Rómov. So znevýhodnením sa podľa neho stretávajú vo všetkých oblastiach života, ktoré chce televízny magazín tematizovať. "Vo všetkých dielach sa ako spájajúca ústredná téma objaví diskriminácia. Aktuálne je pred nami téma zdravia, kde sa tomu opäť nevyhneme," povedal k obsahu Bikár.

Česká Romea TV, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia Romea, vznikla podľa Ryšavého na jar 2003. Teraz sa zameriava najmä na publicistiku. Od roku 2003 funguje aj spravodajský server Romea.cz, ktorý prináša informácie o dianí zo sveta Rómov. Jeho priemerná návštevnosť je podľa informácií na webe asi 2500 návštevníkov denne. Romea vznikla v decembri 2002, jej zakladateľmi sú Jarmila Balážová a Zdeněk Ryšavý.

Slovenská Romana TV vysiela od apríla 2019 a relácie ponúka 24 hodín denne sedem dní v týždni, informoval prevádzkovateľ televízie Boris Rizman. Stanica DIKH TV vznikla v Maďarsku najskôr ako kanál na platforme youtube. Televíznym kanálom je podľa generálneho riaditeľa Dikh Television Andrása Fáia od roku 2020 a teraz skupina ponúka okrem iného aj rozhlasové vysielanie.