List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi Foto: BDnR

List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi

13.10.2015 20:40 | Tlačové správy | SND

„Toto je černoško. Nad pieskom sa rozhostilo ticho. Ticho poznania, stuhnutia pred veľkou vojnou..."

Prekonávanie rasistických prejavov, xenofóbie a téma tolerancie rozdielnosti – aj o tom je adaptácia poviedky Ireny Brežnej List čiernemu synovi z dielne Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici. Príbeh bielej matky, ktorá porodí čierne dieťa, pracuje s témou strachu z inakosti, ktorá je vytvorená na základe autentických skúseností a úzko súvisí s momentálnou spoločenskou situáciou. A práve táto inscenácia rezonuje v posledných dňoch v médiách v spojitosti s grantmi, ktoré stopol banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ako sme minulý týždeň avizovali, Činohra SND v rámci vzniknutej situácie odohrá 24. októbra 2015 inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.
Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

Okrem predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa z dielne režiséra Ondreja Spišáka budú mať diváci Slovenského národného divadla možnosť uvidieť vyššie spomínané predstavenie BDNR List čiernemu synovi a to v rovnaký deň 24. 10. 2015 v priestoroch Modrého salóna SND o 16.30 hod.

Diskusia Stop extrémizmu

Po predstavení List čiernemu synovi bude nasledovať diskusia pod názvom STOP EXTRÉMIZMU s predstaviteľmi banskobystrických divadiel a súčasne občianskymi aktivistami o aktuálnom stave v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hostia: Umelecký šéf Bábkového divadla na rázcestí a režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová,

Moderátor: občiansky aktivista a koordinátor platformy Nie v našom meste Rado Sloboda

Vstup je voľný a súčasne je pre návštevníkov predstavenia List čiernemu synovi

Vstupenky na predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa a List čiernemu synovi si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Tragédia Prešov: Bezpečnostná kamera zachytila moment výbuchu (VIDEO)

Video z bezpečnostnej kamery zachytilo moment výbuchu 12-poschodovej bytovky v piatok o 12:13.

4ka podporí zbierku na pomoc obetiam výbuchu v Prešove. Znásobí dary o polovicu

Mobilný operátor 4ka sa rozhodol podporiť výzvu na pomoc obetiam výbuchu plynu v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a množstvo ďalších ostalo bez strechy nad hlavou. Sumu, ktorá sa vyzbiera cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk znásobí.

Tragédia v Prešove: Polícia na facebooku oznámila ďalších 6 obetí, neskôr to zmenila (FOTO)

Polícia v sobotu ráno oznámila, že v 12-poschodovom bytovom dome, ktorý v piatok zasiahol výbuch plynu, našli ďalšie obete.

Ako na online platby: pozrite si tipy a triky od 4ky

Digitálnym platbám sa dnes už nedá nijako vyhnúť. Online platíme letenky na letnú dovolenku, mesiace zábavy so službami Netflix a Spotify alebo darčeky pod stromček.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.