List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi Foto: BDnR

List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi

13.10.2015 20:40 | Tlačové správy | SND

„Toto je černoško. Nad pieskom sa rozhostilo ticho. Ticho poznania, stuhnutia pred veľkou vojnou..."

Prekonávanie rasistických prejavov, xenofóbie a téma tolerancie rozdielnosti – aj o tom je adaptácia poviedky Ireny Brežnej List čiernemu synovi z dielne Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici. Príbeh bielej matky, ktorá porodí čierne dieťa, pracuje s témou strachu z inakosti, ktorá je vytvorená na základe autentických skúseností a úzko súvisí s momentálnou spoločenskou situáciou. A práve táto inscenácia rezonuje v posledných dňoch v médiách v spojitosti s grantmi, ktoré stopol banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ako sme minulý týždeň avizovali, Činohra SND v rámci vzniknutej situácie odohrá 24. októbra 2015 inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.
Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

Okrem predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa z dielne režiséra Ondreja Spišáka budú mať diváci Slovenského národného divadla možnosť uvidieť vyššie spomínané predstavenie BDNR List čiernemu synovi a to v rovnaký deň 24. 10. 2015 v priestoroch Modrého salóna SND o 16.30 hod.

Diskusia Stop extrémizmu

Po predstavení List čiernemu synovi bude nasledovať diskusia pod názvom STOP EXTRÉMIZMU s predstaviteľmi banskobystrických divadiel a súčasne občianskymi aktivistami o aktuálnom stave v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hostia: Umelecký šéf Bábkového divadla na rázcestí a režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová,

Moderátor: občiansky aktivista a koordinátor platformy Nie v našom meste Rado Sloboda

Vstup je voľný a súčasne je pre návštevníkov predstavenia List čiernemu synovi

Vstupenky na predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa a List čiernemu synovi si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

1. Novým stratégom Mayer/McCann Erickson sa stal Martin Kozár

O júla tohto roku pôsobí na pozícii Head of Strategy reklamnej agentúry Mayer/McCann Erickson Martin Kozár.

Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

2. Ministerka kultúry vymenovala nových členov Rady Slovenského filmového ústavu

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vymenovala štyroch nových členov.

Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

3. Fico: Hlavnú vinu na stave slovenskej spoločnosti nesú slovenské médiá

Predseda Smeru-SD dnes pobúril článok Nového Času, na facebooku opäť kritizuje slovenské médiá.

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

4. Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

6. Na komunikačnom oddelení v Tescu sú zmeny

Na komunikačnom oddelení spoločnosti Tesco Slovensko došlo k viacerým zmenám.

Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

7. Zomrel spisovateľ a bývalý šéfredaktor Dotykov a rádia Devín

V stredu vo veku 58 rokov zomrel spisovateľ, básnik, textár, publicista a dlhoročný rozhlasový spolupracovník Maroš M. Bančej.

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

8. Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO)

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

9. Nela Pocisková a Filip Tuma v kampani Orange hovoria o svojom súkromí (VIDEO)

Spoločnosť Orange štartuje novú PR kampaň s názvom Rodinné LOVEstories.

Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

10. Známy prejav Jakeša má už 30 rokov, pozrite si necenzurovaný záznam (VIDEO)

Paní Zagorová je síce „milá holka“, ale už tri roky po sobe berie 600 tisíc... a čo potom „Jandovia a iní“? Od slávneho prejavu Miloša Jakeša, ktorý bol predzvesťou pádu komunismu, uplynulo presne 30 rokov.