List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi Foto: BDnR

List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi

13.10.2015 20:40 | Tlačové správy | SND

„Toto je černoško. Nad pieskom sa rozhostilo ticho. Ticho poznania, stuhnutia pred veľkou vojnou..."

Prekonávanie rasistických prejavov, xenofóbie a téma tolerancie rozdielnosti – aj o tom je adaptácia poviedky Ireny Brežnej List čiernemu synovi z dielne Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici. Príbeh bielej matky, ktorá porodí čierne dieťa, pracuje s témou strachu z inakosti, ktorá je vytvorená na základe autentických skúseností a úzko súvisí s momentálnou spoločenskou situáciou. A práve táto inscenácia rezonuje v posledných dňoch v médiách v spojitosti s grantmi, ktoré stopol banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ako sme minulý týždeň avizovali, Činohra SND v rámci vzniknutej situácie odohrá 24. októbra 2015 inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.
Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

Okrem predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa z dielne režiséra Ondreja Spišáka budú mať diváci Slovenského národného divadla možnosť uvidieť vyššie spomínané predstavenie BDNR List čiernemu synovi a to v rovnaký deň 24. 10. 2015 v priestoroch Modrého salóna SND o 16.30 hod.

Diskusia Stop extrémizmu

Po predstavení List čiernemu synovi bude nasledovať diskusia pod názvom STOP EXTRÉMIZMU s predstaviteľmi banskobystrických divadiel a súčasne občianskymi aktivistami o aktuálnom stave v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hostia: Umelecký šéf Bábkového divadla na rázcestí a režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová,

Moderátor: občiansky aktivista a koordinátor platformy Nie v našom meste Rado Sloboda

Vstup je voľný a súčasne je pre návštevníkov predstavenia List čiernemu synovi

Vstupenky na predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa a List čiernemu synovi si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Dokument Spýtaj sa vašich 89 prinesie svedectvá z roku 1989 (VIDEO)

Pamätáte sa, čo ste robili v novembri 1989? Ak nie, môžete sa na udalosti, ktoré naštartovali zmenu vo vtedajšom Československu, opýtať vašich rodičov, starých rodičov a známych. Preto sa režisérka Barbora Berezňáková vybrala za príbehmi bežných ľudí po celom Slovensku.

Vianočnú kampaň natáčal Telekom v okolí Vysokých Tatier (VIDEO)

Slovak Telekom vo vianočnej kampani mení komunikačný koncept.

Facebook tento rok zmazal vyše päť miliárd falošných účtov

Sociálna sieť Facebook v prvých deviatich mesiacoch tohto roka zakročila proti 5,4 miliardám falošných účtov. Väčšinu zablokovala niekoľko minút po založení, uviedla v novom vydaní štatistík. Facebook do tohto prehľadu prvýkrát zahrnul tiež čísla o sociálnej sieti Instagram.

Odovzdávanie Bielych vrán bude venované tridsiatim rokom slobody

Už po dvanásty rok sa odovzdajú ocenenia Biela vrana, tohto roku presne na výročie Nežnej revolúcie - 17. novembra. Organizátori tak chcú zmeniť oslavu Novembra na živý sviatok a pripomenúť, že o slobodu a verejné dobro sa treba neustále starať.

Sudkyňa Maruniaková, ktorá pomohla Kočnerovi, utekala pred novinármi (VIDEO)

Pred osobitnú komisiu Súdnej rady sa dnes postavili štyria sudcovia, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Prišla aj Zuzana Maruniaková, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera a prisúdila mu vyše osemmiliónovú zmenku proti televízii Markíza, bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská.

Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

Tento týždeň bola prezidentka Zuzana Čaputová hosťom zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito.

V súvislosti so štátnym smútkom mení RTVS vysielanie

RTVS počas štátneho smútku za obete stredajšej tragickej havárie autobusu, v piatok 15. novembra medzi 8:00 a 20:00, upraví televízne vysielanie.

Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea

Toto je jeho cesta. Odmalička miloval loptu a napokon sa dostal do špičkového talianskeho mužstva, vďaka ktorému vystúpil na vrchol. Marek Hamšík a jeho kniha Neapolská odysea. Vyznal sa v nej z nadštandardnej vernosti klubu. A hoci od februára 2019 je už hráčom čínskeho klubu Ta-lien I-fang, Neapol navždy zostane jeho láskou...

Európsky parlament ponúka stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Súťaž Marketér roka 2019 pozná nominovaných

Združenie Ľudia z marketingu, ktoré zastupuje zadávateľov reklamy na Slovensku, vybralo zo všetkých nominácií 3 marketérov, z ktorých jeden získa ocenenie Marketér roka a bude reprezentovať Slovensko v súťaži GLOBAL MARKETER OF THE YEAR.