List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi Foto: BDnR

List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi

13.10.2015 20:40 | Tlačové správy | SND

„Toto je černoško. Nad pieskom sa rozhostilo ticho. Ticho poznania, stuhnutia pred veľkou vojnou..."

Prekonávanie rasistických prejavov, xenofóbie a téma tolerancie rozdielnosti – aj o tom je adaptácia poviedky Ireny Brežnej List čiernemu synovi z dielne Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici. Príbeh bielej matky, ktorá porodí čierne dieťa, pracuje s témou strachu z inakosti, ktorá je vytvorená na základe autentických skúseností a úzko súvisí s momentálnou spoločenskou situáciou. A práve táto inscenácia rezonuje v posledných dňoch v médiách v spojitosti s grantmi, ktoré stopol banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ako sme minulý týždeň avizovali, Činohra SND v rámci vzniknutej situácie odohrá 24. októbra 2015 inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.
Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

Okrem predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa z dielne režiséra Ondreja Spišáka budú mať diváci Slovenského národného divadla možnosť uvidieť vyššie spomínané predstavenie BDNR List čiernemu synovi a to v rovnaký deň 24. 10. 2015 v priestoroch Modrého salóna SND o 16.30 hod.

Diskusia Stop extrémizmu

Po predstavení List čiernemu synovi bude nasledovať diskusia pod názvom STOP EXTRÉMIZMU s predstaviteľmi banskobystrických divadiel a súčasne občianskymi aktivistami o aktuálnom stave v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hostia: Umelecký šéf Bábkového divadla na rázcestí a režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová,

Moderátor: občiansky aktivista a koordinátor platformy Nie v našom meste Rado Sloboda

Vstup je voľný a súčasne je pre návštevníkov predstavenia List čiernemu synovi

Vstupenky na predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa a List čiernemu synovi si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

1. RTVS odvysiela všetky zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov

Všetky kvalifikačné zápasy reprezentantov do 21 rokov prinesie naživo RTVS.

2. Zomrel fotograf, ktorý sa preslávil fotkou ​​muža s taškou, ktorý sa postavil proti tanku (VIDEO)

Vo veku 64 rokov zomrel americký fotograf Charlie Cole, ktorý sa preslávil fotkou osamoteného muža, ako stojí proti kolóne tankov. Informoval o tom dnes server BBC News.

3. Zmeň banku, zmeň svet. Choose your revolution! Odkazuje študentom raper Vec v novej kampani 365.bank

Poukazovanie na klimatické zmeny, boj proti fast fashion, zhromaždenia na námestiach... Spoločným menovateľom všetkých revolučných aktivít sú mladí ľudia. Oni sú mnohokrát zodpovednejší voči svetu ako ich rodičia, ktorí pod tlakom povinností na mnoho vecí rezignovali. Mladí sú často zodpovednejší ako dospelí. Preto by nemali mať „detský účet“, zaslúžia si mať svoj účet navždy zadarmo. Taký je odkaz 365 banky v jej prvej kampani zameranej na študentov.

4. Experti varujú: Dezinformácie o očkovaní narastajú, ohrozujú zdravie ľudí aj na Slovensku

Dezinformácie a nárast nedôvery v očkovanie patrí k zásadným rizikám ohrozujúcim zdravie a životy ľudí na všetkých kontinentoch.

Mafra se nemusí ospravedlniť ani vyplatiť odškodné bývalému ministrovi

5. Mafra se nemusí ospravedlniť ani vyplatiť odškodné bývalému ministrovi

Mediální dům Mafra se s konečnou platností nemusí omlouvat ani vyplácet odškodnění bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS).

Petit Press kupuje ďalšiu sieť schránkových novín

6. Petit Press kupuje ďalšiu sieť schránkových novín

Vydavateľstvo Petit Press, ktoré v regiónoch okrem týždenníkov MY a  denníka Korzár, vydáva aj schránkové tituly ECHO, kupuje tretiu najväčšiu sieť schránkových novín na Slovensku - Pardon. O akvizícii informuje vydavateľstvo tlačovou správou.

Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dcére a niektorým novinárom

7. Twitter zablokoval účty Castrovi, jeho dcére a niektorým novinárom

Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť zablokovala účty vodcovi kubánskych komunistov Raúlovi Castrovi, jeho dcére Mariele a tiež desiatkam novinárom zo štátnych médií.

Český film získal študentského Oscara (VIDEO)

8. Český film získal študentského Oscara (VIDEO)

Český animovaný film Dcera získal prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd, zvané studentský Oscar.

O Oscara zabojuje aj slovenský film Nech je svetlo (VIDEO)

9. O Oscara zabojuje aj slovenský film Nech je svetlo (VIDEO)

Dráma Nech je svetlo režiséra Marka Škopa, ktorá vznikla v slovensko-českej koprodukcii s Milanom Ondríkom v hlavnej úlohe,zabojuje o Oscara za najlepší medzinárodný hraný film.

Prieskum: Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie

10. Prieskum: Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie

RegioMedia – media representative pre regionálne rádiá, spustila sériu prieskumov počúvanosti regionálnych rádií. Ako prvé zmonitorovali počúvanosť Trnavského rádia. Z výsledkov vyplýva, že Trnavské rádio patrí v Trnave medzi tri najpočúvanejšie rádiá.