List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi Foto: BDnR

List čiernemu synovi - to je odveta SND Kotlebovi

13.10.2015 20:40 | Tlačové správy | SND

„Toto je černoško. Nad pieskom sa rozhostilo ticho. Ticho poznania, stuhnutia pred veľkou vojnou..."

Prekonávanie rasistických prejavov, xenofóbie a téma tolerancie rozdielnosti – aj o tom je adaptácia poviedky Ireny Brežnej List čiernemu synovi z dielne Bábkového divadla na rázcestí v Banskej Bystrici. Príbeh bielej matky, ktorá porodí čierne dieťa, pracuje s témou strachu z inakosti, ktorá je vytvorená na základe autentických skúseností a úzko súvisí s momentálnou spoločenskou situáciou. A práve táto inscenácia rezonuje v posledných dňoch v médiách v spojitosti s grantmi, ktoré stopol banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ako sme minulý týždeň avizovali, Činohra SND v rámci vzniknutej situácie odohrá 24. októbra 2015 inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa. Výťažok z predaja vstupeniek poputuje prostredníctvom verejnej zbierky Kultúra na rázcestí na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu, ako aj na podporu prevádzky Divadla Štúdio tanca.
Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá sa už viac ako 20 rokov snaží pomáhať rozvoju otvorenej spoločnosti, tolerancie a vzájomného rešpektu na Slovensku.

Okrem predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa z dielne režiséra Ondreja Spišáka budú mať diváci Slovenského národného divadla možnosť uvidieť vyššie spomínané predstavenie BDNR List čiernemu synovi a to v rovnaký deň 24. 10. 2015 v priestoroch Modrého salóna SND o 16.30 hod.

Diskusia Stop extrémizmu

Po predstavení List čiernemu synovi bude nasledovať diskusia pod názvom STOP EXTRÉMIZMU s predstaviteľmi banskobystrických divadiel a súčasne občianskymi aktivistami o aktuálnom stave v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Hostia: Umelecký šéf Bábkového divadla na rázcestí a režisér Marián Pecko, riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková, režisérka a občianska aktivistka Viera Dubačová,

Moderátor: občiansky aktivista a koordinátor platformy Nie v našom meste Rado Sloboda

Vstup je voľný a súčasne je pre návštevníkov predstavenia List čiernemu synovi

Vstupenky na predstavenia Labyrinty a raje Jána Amosa a List čiernemu synovi si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Česká televízia čelí v súvislosti s hokejom útokom na svoj web

1. Česká televízia čelí v súvislosti s hokejom útokom na svoj web

Web Českej televízie (ČT) sa dnes stal terčom internetových útokov, ktoré obmedzili jeho funkčnosť.

2. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí spolu s českým vítajú koniec bojov v Game of Thrones

Ministerstvo zahraničných vecí víta ukončenie dlhoročnej občianskej vojny v Západozemí, oznámilo dnes na oficiálnej stránke na facebooku české ministerstvo zahraničných vecí.

DIGI priniesla finále Game of Thrones do kina

3. DIGI priniesla finále Game of Thrones do kina

Neopakovateľná atmosféra jedinečného zážitku na veľkom plátne. Také bolo finále epického seriálu, ktoré priniesla DIGI SLOVAKIA svojim zákazníkom, partnerom a fanúšikom seriálu.

Nadácia Orange už po desiaty raz ocení prácu neziskových organizácií

4. Nadácia Orange už po desiaty raz ocení prácu neziskových organizácií

Pracujú na lepšom Slovensku, pracujú na krajšom svete okolo nás.

Posledný diel Hry o tróny rozhodne, kto zasadne na Železný trón

5. Posledný diel Hry o tróny rozhodne, kto zasadne na Železný trón

Koniec Hry o tróny, kultového fantasy seriálu z produkcie HBO, nastane už tieto dni. Káblová televízia HBO vysiela poslednú šiestu epizódu záverečnej ôsmej série príbehu súperiacich šľachtických rodov na fiktívnom kontinente Západozemí.

6. Začalo sa s natáčaním druhej minisérie Mária Terézia, s novou hlavnou predstaviteľkou

Druhá miniséria Mária Terézia, ktorá je pokračovaním projektu štyroch verejnoprávnych televízií, má za sebou prvú oficiálnu klapku. Filmový štáb minulý týždeň natáčal v Arcibiskupskom zámku a záhradách v Kroměříži. Na druhej sérii spolupracujú RTVS, Česká televízia, rakúska ORF, Beta Film Mníchov, Maya production Praha a MR Film.

Neviete, koho voliť v eurovoľbách? Vyskúšajte volebnú kalkulačku

7. Neviete, koho voliť v eurovoľbách? Vyskúšajte volebnú kalkulačku

Špeciána volebná kalkulčka vám pomôže, ktorý politický subjekt je nabližšie k vašim názorom a hodnotám.

Der Spiegel tvrdí, že video sa Strachom nezverejnili cielene práve teraz

8. Der Spiegel tvrdí, že video sa Strachom nezverejnili cielene práve teraz

Nemecký časopis Der Spiegel videonahrávku s politikom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachom nezverejnil krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu zámerne.

Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

9. Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

Víťazom 64. ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia sa stal holandský spevák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila so skladbou Friend of a Friend na jedenástom mieste.

Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

10. Stal sa krajčírom prezidentov a celebrít

...a pritom musel prežiť zverstvá nacizmu. Stretol Mengeleho a jeho život visel na vlásku.