Otvorený list šéfovi Václavovi Mikovi so žiadosťou o duel Fica s Matovičom

Otvorený list šéfovi Václavovi Mikovi so žiadosťou o duel Fica s Matovičom Foto: RTVS

Traja poslanci OĽaNO poslali otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi:

 

 

VEC: Výzva na vytvorenie priestoru na diskusiu vo verejnom záujme

Vážený pán generálny riaditeľ RTVS,

nikdy by sme si nedovolili zasahovať do dramaturgie verejno-právnej televízie, no kedže ide o významný verejný záujem, tak ako to verejne definoval vo veci pána I. Matoviča aj p. premiér R. Fico, nedá nám nereagovať.

Obraciame sa preto na Vás so žiadosťou, aby ste sprostredkovali verejnú diskusiu premiéra R. Fica s Igorom Matovičom, ktorá vyžaduje neutrálnu pôdu. Veríme, že práve verejno-právna inštitúcia dokáže vytvoriť priestor na objasnenie sporu vo verejnom záujme, ktorý prednedávnom otvoril premiér R. Fico.
Napokon, aj Vy iste vnímate, že priama diskusia oboch týchto politikov by verejnosť zaujímala, a že je silnou verejnou objednávkou. O to väčšmi, že onedlho nastanú voľby do NRSR. O to väčšmi, že sa takéto stretnutie za 6 rokov účinkovania OĽaNO a I. Matoviča na scéne NR SR, ešte neuskutočnilo.
Keďže verejno-právna televízia ponúka formáty venujúce sa politickým, spoločenských udalostiam, nepochybujeme, že môže sprostredkovať diskusiu premiéra R. Fica s Igorom Matovičom, a že by to divácka obec RTVS ocenila.

Veríme, že ako predstaviteľ verejno-právnej inštitúcie budete mať záujem vyhovieť záujmu verejnosti, ktorá by chcela pochopiť okolnosti tohto prípadu „v mimoriadne silnom verejnom záujme" (ako ho nazval premiér R. Fico) a našej žiadosti vyhoviete. Domnievame sa, že Vaše formáty „O 5 minút dvanásť" alebo „Sobotné dialógy" Vám ku tomu núkajú ideálny programový priestor. Za ochotu Vám, pán generálny riaditeľ, vopred ďakujeme.

S úctou

Jozef Viskupič
Viera Dubačová
Ján Budaj