Otvorený list osobností predstaviteľom cirkví na Slovensku Foto: ĽSNS

Otvorený list osobností predstaviteľom cirkví na Slovensku

11.03.2016 13:45 | Tlačové správy |

Viaceré osobnosti sa rozhodli napísať otvorený list predstaviteľom cirkví ako reakciu na parlamentné voľby, v ktorých uspela strana Mariána Kotlebu.

Vážení predstavitelia cirkví na Slovensku,

je krátko po oznámení výsledkov ďalších veľmi významných volieb na Slovensku. Najbližšie dni či týždne ukážu, kto bude viesť Slovensko počas ďalších štyroch rokov. V týchto voľbách kandidovala aj strana Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS).

Medzi voličmi ĽSNS je aj veľká časť kresťanov a zvlášť katolíkov. Podľa nás k tomu prispieva práve skutočnosť, že predstavitelia strany sa hlásia k nacionalistickej interpretácii kresťanskej viery. ĽSNS má ako svoje heslo nielen súčasné volebné „Odvahou proti systému" ale aj „Za Boha a za národ". Predstavitelia ĽSNS sa často a otvorene priznávajú ku „kresťanským hodnotám", presnejšie k svojej interpretácii kresťanských hodnôt. Pri neznalosti histórie a selektívnom výbere príťažlivejších častí programu strany, môže pre nespokojného konzervatívneho kresťana vyznieť ĽSNS ako logická voľba.

Odporúčame aj: Hovorca KBS k otázkam o výsledkoch parlamentných volieb

Hoci zodpovednosť za postupný rast popularity ĽSNS treba pripísať mnohým spoločenským faktorom, nás ako ľudí žijúcich v cirkvi alebo ľudí zaujímajúcich sa o život cirkví znepokojuje najmä to, že zjavnému nástupu popularity ĽSNS v prostredí cirkví sa predstavitelia cirkví len mlčky prizerali.

Strana Mariana Kotlebu chce využiť kresťanmi citlivo vnímanú relativizáciu hodnôt v každodennom živote na mobilizáciu svojich voličov. Príkladom je toľko skloňované odmietnutie grantov od ministerstva kultúry pre Divadlo Štúdio tanca pre svoje údajne pohoršujúce umenie. ĽSNS sa teda prejavuje ako strana s veľmi prísne vymedzenými hodnotami. Sú to však hodnoty na extrémnom konci pravého spektra a podopierané náboženskou rétorikou. Nazdávame sa, že aj preto dokázali osloviť mnohých konzervatívnych a veriacich občanov. Kde však boli predstavitelia cirkví, keď nedokázali rozpoznať toto zneužitie kresťanských hodnôt na podporu pravicového extrémizmu?

Konferencia biskupov Slovenska, ako aj evanjelická cirkev alebo Ekumenická rada cirkví sa v minulosti opakovane vyjadrovali k spoločenským témam. Pýtame sa teda, či otázku kandidovania strany s fašistickým a rasistickým svetonázorom, ktorých zástupcovia sa odkazom hlásia k Hitlerovmu Nemecku a prvému slovenskému štátu, ktorí nosia fašistické uniformy, ktorí popierajú holokaust, ktorí pre výstavu o druhej svetovej vojne podávajú trestné oznámenie za propagáciu sionizmu, ktorí majú svoju politiku založenú na neznášanlivosti voči iným etnikám, ktorí na šírenie týchto myšlienok používajú náboženskú rétoriku (Biblia, Boh, Ježiš Kristus), a ktorých šanca dostať sa do slovenského parlamentu sa premenila na alarmujúcu realitu, nepovažovali slovenskí katolícki a evanjelickí biskupi a predstavitelia ďalších cirkví pred voľbami za tému hodnú verejného vyjadrenia? Ako je to možné, že cirkevné a náboženské autority zlyhali a verejne nevyjadrili postoj k trom slovenským katolíckym kňazom (Ján Košiar, Ignác Juruš a Gabriel Juruš), ktorí v tzv. Iniciatíve 2016 verejne podporili ĽSNS?

Zároveň existuje veľa dôvodov domnievať sa, že vstup ĽSNS do parlamentu bude viesť k tomu, že predstavitelia tejto strany s ešte väčšou razantnosťou budú hľadať podporu a spojenectvo medzi veriacimi rôznych cirkví. V tomto ohľade je vyjadrenie KBS k výsledku volieb alibistické. Strohá správa KBS v mene svojho predsedu a arcibiskupa Stanislava Zvolenského len vyjadrila nádej, že zvolené strany budú konať dobro pre spoločnosť a že ich budú sprevádzať „modlitbou a povzbudením v duchu evanjelia." Skutočnosť, že evanjelická cirkev, ako aj iné cirkvi, sa doteraz k výsledku volieb vôbec nevyjadrili, je rovnako znepokojujúca. Vyjadrenie hovorcu KBS z 10. 3. 2016 vnímame ako snahu o reflexiu tejto témy a vyjadrujeme nádej, že prispeje k hlbšej verejnej diskusii predstaviteľov cirkví, v ktorej sa vymedzia voči zneužívaniu kresťanskej viery na extrémizmus.

Myslíme si, že rímskokatolícka, gréckokatolícka, evanjelická, pravoslávna, reformovaná kresťanská cirkev a ďalšie cirkvi na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka. Robert Fico sa po voľbách vyjadril, že za súčasné volebné výsledky môžu všetky strany, vrátane prezidenta Andreja Kisku. Aj keď nevieme presne, prečo spomenul posledne menovaného, vieme, že zabudol spomenúť predstaviteľov cirkví. My to teda pripomíname.

Na záver veríme, že aj túto nepriaznivú situáciu môžeme vidieť ako príležitosť, v ktorej očakávame Váš jasný postoj. V nedávnej minulosti sa dokázali k týmto témam vyjadriť katolícki biskupi, zvlášť v dokumente „Vyhlásenie KBS k vatikánskemu dokumentu o holokauste" (1998). Taktiež len nedávno vyšlo „Vyhlásenie KBS k 70. výročiu deportácií Židov zo Slovenska" (2012), ktoré spomína, že aj za prvého slovenského štátu sa vtedajší politici „hlásili ku kresťanstvu a jeho hodnotám, no niektorí z nich ich prenasledovaním Židov v praxi porušovali." Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia evanjelickej cirkvi vo svojom stanovisku po voľbách do VÚC v roku 2013, v ktorom rozhodne odmietli extrémizmus.

Ak bolo napísané: „Kto má uši, nech počúva," (Mt 11,15) tak si myslíme, že tiež platí: „Ak budú títo mlčať, kamene budú kričať." (Lk 19,40) Píšeme vám preto, lebo nám záleží na smerovaní tejto krajiny, a veríme že na tom záleží aj Vám. Dúfame, že sa dokážete ozvať dnes tým, čo to potrebovali včera, lebo zajtra už môže byť neskoro.

Zároveň Vás chceme pozvať k otvorenému dialógu s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, v ktorom by sme mali spoločne hľadať riešenia ako zapojiť cirkvi do formovania verejného priestoru v súlade so zásadami pluralitnej demokratickej spoločnosti. Na tento účel ponúkame diskusné tézy, ktoré takýto dialóg môžu stimulovať. Nazdávame sa totiž, že práve tento dialóg pomôže cirkvám, aby vedeli účinnejšie predchádzať zneužívaniu svojho posolstva na šírenie extrémizmu a jeho prenikanie do politického života.

V Bratislave, 10. marca 2016.

Ondrej Prostredník, evanjelický teológ

Andrej Zeman, religionista

František Ábel, evanjelický teológ

Michal Havran, evanjelický teológ a publicista

Miroslav Kocúr, teológ

Daniel Pastirčák, kazateľ a publicista

Andrej Bán, fotograf a publicista

Michal Vašečka, sociológ

Štefan Hríb, publicista

Fedor Blaščák, filozof

Peter Križan, genetik

Marta Botiková, etnologička

Helena Tužinská, etnologička

Branislav Kovár, archeológ

Ján Michalko, pedagóg a koncertný umelec

Marián Balázs, publicista

Štefan Markuš, fyzik a diplomat

Tomáš Jahelka, evanelický teológ a politológ

Ján Benčík, dôchodca a bloger

Jakub Pavlús, evanjelický kaplán

Ján Bunčák, evanjelický farár

Lubo Bechný, publicista a fotograf

Dávid Cielontko, biblista, doktorand

Martin Kováč, doktorand teológie, starokatolícky diakon

Samuel Jezný, biblista, doktorand

Evina Steinová, historička

Juraj Ševčík, teológ a manažér

Maroš Nicák, evanjelický teológ

Imrich Vašečka, sociológ

Jakub Drábik, historik

Agáta Drelová, historička

Matúš Kucbel, psychológ a organista

Jana Šalapková, psychologička

Michaela Kušnieriková, teologička

Miroslava Hodáňová, evanjelická teologička, učiteľka

Iva Mrvová, publicistka

Greta Thunbergová sa stala osobnosťou roka časopisu Time (VIDEO)

Osobnosťou roka, ktorú každoročne vyberá časopis Time, sa tento rok stala švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Informoval o tom tento americký týždenník.

Podpredseda OKS podal na Blahu trestné oznámenie za fotku na facebooku

Podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu za status s fotkou Roboerta Fica, na ktorej drží Blaha v ruke hviezdu s kosákom a kladivom, ktorú dostal k 40tke od Fica.

PR projekty je už možné prihlasovať do súťaže PROKOP

Asociácia Public Relations na Slovensku (APRSR) vyhlásila nový, v poradí už 10 ročník súťaže  najlepších PR projektov na Slovensku – PROKOP 2019.

Vedenie SAV sa striktne dištancuje od statusov Blahu a vyzýva ho na odchod

Primitívne, dehonestujúce a klamlivé statusy poslanca Smeru Ľuboša Blahu na facebooku už nahnevali aj vedenie Slovenskej akadémie vied, kde je Blaha stále zamestnancom. A keďže s ním nemôžu podľa zákona rozviazať pracovný pomer, vyzývajú ho nepriamo na odchod, lebo „inštitúciu vážne poškodzuje.“

Američania mimoriadne zasiahli voči Kočnerovi a zmrazili mu všetky financie

Ministerstvo financií Spojených štátov amerických dalo Mariana Kočnera a šesť jeho firiem na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že v Amerike a zrejme ani v Európe už nebude môcť obchodovať. Ak tam má peniaze, o všetky príde.

Medzinárodný tlačový inštitút odsúdil primitívne útoky Blahu na Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) dnes odsúdil sériu online útokov poslanca Smeru Ľuboša Blahu na novinárky Moniku Tódovú a Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktoré zverejňuje na svojom facebooku.

Putin. Kto je ten muž a čo vlastne chce?!

Napriek tomu, že o Putinovom Rusku sa napísali milióny slov, Západ stále nedokáže pochopiť jedného z najmocnejších politikov sveta s vplyvom po celom svete a s mocenskou sieťou, ktorá zasahuje do našich každodenných životov.

Šéf spravodajstva Markízy: Zverejnenie videa smrteľného pádu muža z paneláku považuje za verejný záujem

Na Radu pre vysielanie a retransmisiu prišlo zatiaľ 20 sťažností na zverejnenie videa, zobrazujúceho zúfalý pád muža z deviateho poschodia.

Zomrel herec René Auberjonois zo seriálu MASH (VIDEO)

Vo veku 79 rokov v nedeľu zomrel americký herec René Auberjonois, ktorý sa preslávil najmä rolou Otca Mulcahyho vo filme MASH. Auberjonois skonal vo svojom dome v Los Angeles na rakovinu pľúc, povedal agentúre AP jeho syn Rémy-Luc Auberjonois.

Duel Kisku a Pellegriniho priniesol Markíze rekord roka (VIDEO)

Nedeľná diskusná relácia s bývalým prezidentom a premiérom priniesla Markíze rekordné čísla.