Volajte a pomáhajte: Za každý hovor a SMS dnes pošle 4ka 4 centy autistickým deťom

Volajte a pomáhajte: Za každý hovor a SMS dnes pošle 4ka 4 centy autistickým deťom

Autizmom trpí až 67 miliónov ľudí na celom svete. Aj osemročný Marek je jedným z nich. Narodil sa ako zdravý chlapček, no keď mal sedem týždňov, náhle prestal dýchať.

Lekári rodičom povedali, že prekonal Syndróm náhleho úmrtia dieťaťa. Až neskôr zistili, že pravda je úplne iná. Ich syn je autista a má ďalších 13 závažných diagnóz, medzi ktorými sú napríklad obštrukcia pľúc, zlyhávanie termoregulácie, chýbajúce mazové a potné žľazy, jeho telo neprodukuje slzy, má problémy s kĺbmi, motorikou a trpí skoliózou. Keď mal tri roky, oživovali ho 47-krát. Marek nemôže podstúpiť žiadnu operáciu, pretože jeho pľúca by narkózu nezvládli.

Foto: SwanMarekovi, rovnako ako iným autistickým deťom, veľmi pomáha hipoterapia. Jazda na koňoch nielen upokojuje, ale napomáha aj držaniu tela a má ďalšie úžasné účinky. Marekovi rodičia Frišlovičoví sa rozhodli Marekovi kúpiť koníka, ktorého požičiavajú aj ďalším deťom, ktoré trpia podobnými diagnózami. Nemajú však krytú jazdiareň, preto môžu cvičiť len keď je pekné počasie.

Mobilný operátor 4ka sa rozhodol pomôcť rodinke Frišlovičovej a v dnešný Svetový deň povedomia o autizme venuje 4 centy za každý zrealizovaný hovor a každú odoslanú SMS v sieti 4ka práve na ich výzvu na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk

„Pomáhať tak prostredníctvom nás môžu všetci naši zákazníci. Každý jeden hovor a každá SMS znamená 4 ceny pre Mareka a ďalšie deti s autizmom. Dnes sa oplatí komunikovať s rodinou či priateľmi omnoho viac, ako inokedy," hovorí výkonný riaditeľ SWAN Mobile, a. s., Martin Mosný.

Štvrtý mobilný operátor spolupracuje s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk dlhodobo. Prostredníctvom neho dostali vlani pomoc aj rodiny v núdzi, ktorým 4ka venovala výťažok z predaja zaujímavých telefónnych čísel.

„Veľmi pekne ďakujeme 4ke, že sa rozhodla podporiť našu výzvu a pomôcť nám v realizácii nášho zámeru. V našej jazdiarni by sme chceli poskytovať hipoterapiu aj deťom, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť túto finančne náročnú liečbu. Pravdou je, že autistické deti sa neusmievajú, alebo sa usmievajú len veľmi málo. Práve vďaka koníkom sa nám však darí vidieť úsmev na tvárach detí častejšie," povedala Marekova mamina Daniela Frišlovičová.