Vytvorte mobilnú aplikáciu a získajte odmenu

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) na základe informačnej spolupráce s Českým telekomunikačným úradom (ČTÚ) informuje o workshope zameranom na celý región V4.

V4 Hackathon sa bude konať 22. a 23.4.2016 v Prahe. Cieľom je podporiť inovácie a podnikanie v regióne V4. Akcia má tiež podporiť záujem študentov a mladých ľudí o moderné technológie a motivovať ich k tvorivej činnosti v oblasti Internetu vecí, v oblasti vzdelávacích aplikácií, Smart Cities a využívania dát verejnej správy v rámci iniciatívy Open data. Súťažiaci budú mať za úlohu za 24 hodín vytvoriť mobilnú aplikáciu.

Víťazi jednotlivých kategórií získajú zaujímavú finančnú odmenu a tiež koučovanie. Bližšie informácie a registrácia v texte tlačovej správy ČTU:

ackathon bude otevřen všem programátorům, profesionálům i amatérům, jejichž úkolem bude v pouhých 24 hodinách vytvořit mobilní aplikaci na principu Internetu věcí, a to v jedné z těchto kategorií:

Smart Cities App Challenge: Použijte technologie AT&T a dalších sponzorů a pokuste se vylepšit efektivitu městských služeb. Vyřešte problémy v oblasti parkování, řízení zdrojů či společenského prostředí.
Education App Challenge: Použijte technologie AT&T a dalších sponzorů a vytvořte vzdělávací aplikaci zaměřenou například na zefektivnění učení dětí doma nebo ve škole.
Best Use of the Czech Republic's Open Data: Využijte otevřená data veřejné správy ČR (například https://portal.gov.cz/portal/rejstriky/data/97898/ ) a vymyslete mobilní aplikaci, která je bude využívat.
Best Use of CZ.NIC Open Source: Naprogramujte svou aplikaci jako open source a získejte speciální cenu CZ.NIC.

Čtyři vítězové napříč všemi kategoriemi si mezi sebe rozdělí částku 15 tisíc dolarů. Další cenou pak bude odborný mentoring online Nanodegree courses v hodnotě 10 tisíc dolarů, vítězové pak získají také couching od CZ.NIC, Credo Ventures, and Y Soft Ventures.

CTU a AT&T V4 Hackathon je první akce podobného typu, která se uskuteční v České republice. Na Hackathonu budou mít mimo jiné soutěžící týmy, které jinak budou pracovat na vlastních zařízeních, k dispozici rozličné nástroje k vytvoření vlastních aplikací a budou moci využívat vývojářskou platformu pro IoT AT&T M2X. Ta soutěžícím poskytne sadu nástrojů, díky kterým budou moci snadno vytvářet a postupně vylepšovat své prototypy. K dispozici bude také úložiště dat, jenž developerům pomůže data shromažďovat, analyzovat a sdílet. Po celou dobu akce budou na místě špičkoví techničtí odborníci připravení přihlášeným účastníkům pomoci.

"Akce tohoto typu je přesně to, co v současné době region V4 v podpoře inovací potřebuje. Je to báječná příležitost, abychom akcelerovali právě probíhající rozvoj IoT a využití otevřených dat veřejné správy," říká Jaromír Novák, předseda Rady ČTÚ, a dodává: "Doufáme, že Hackathon s sebou přinese mnoho úspěšných a životaschopných projektů."

"Jsme pyšní, že budeme sponzory našeho prvního Hackathonu v České republice pořádaného společně s ČTÚ," říká John Vladimir Slamecka, AT&T Global Business President pro Evropu, Střední východ a Afriku. "Chceme hlavně inspirovat a povzbudit datové vývojáře k inovacím. Účastníci akce budou mít příležitost získat zcela nové vědomosti a zkušenosti v oblasti Internetu věcí."

"Posláním sdružení CZ.NIC je také podpora open source projektů prospěšných pro internetovou komunitu. Řada našich vlastních aktivit vznikla z nadšení lidí působících například na vysokých školách nebo z jejich vlastní volnočasové iniciativy. Je nám proto blízké zapojit se do projektu, jehož cílem je podpořit tvůrčího ducha technologických nadšenců. A pokud budou jejich realizace vycházet z principů open source a budou blízké filozofii sdružení CZ.NIC, můžou se jim jejich řešitelé dále věnovat například v rámci našich Laboratoří CZ.NIC. V minulosti potkal tento postup například projekty BIRD nebo Knot DNS," uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Hackathon se uskuteční v Praze v Orea Hotel Pyramida. Registrace soutěžících probíhá online. Kontrola přihlášených pak začne v devět hodin dopoledne 22. dubna, konec akce je naplánován na šest hodin odpoledne v sobotu 23. dubna. Během této doby budou mít přihlášení vývojáři pouhých 24 hodin na vytvoření soutěžní mobilní aplikace. První cena je 10 tisíc dolarů; druhé místo získá 2 tisíce dolarů; třetí místo pak tisíc dolarů. Tyto ceny budou uděleny napříč všemi kategoriemi. Zvláštní cenou pak bude odměna za nejlepší open source projekt, a to tisíc dolarů.

Pro online registraci navštivte: http://v4hackathon2016.eventbrite.com.

Sledujte nás také na Twitteru, hashtagy: #V4HACK2016 and #ATTHACK.

http://www.ctu.cz/tiskova-zprava-2016-v4-hackathon-zavadime-internet-veci-do-bezneho-zivota