Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program Foto: STÚ

Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program

18.04.2016 12:14 | Tlačové správy | STÚ

Tradičná súťaž Istrobot sa uskutoční aj v tomto roku v Mlynskej doline na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Príďte sa pozrieť na originálne výkony robotov a ich tvorcov v sobotu 23. apríla 2016.

Podujatie ISTROBOT je tradičným stretnutím nadšencov robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. Všetci sa zídu už šestnásty krát na súťaži v ktorej predstavia verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

"V tomto roku sme veľmi zvedaví, ako sa bude dariť súťažiacim v ketegórii lietajúcich robotov – dronov. Vlani, v pilotnom ročníku, bolo dovolené riadiť stroj aj diaľkovým ovládaním, ale tento rok už očakávame aspoň nesmelé pokusy o autonómny let bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami," približuje novú súťažnú kategóriu Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem tejto novinky budú na Istrobote znova súťažiť roboty v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a vo Voľnej jazde, kde fantázia autorov nepozná hraníc. Vlani najväčší záujem divákov vyvolali dva humanoidné robotické projekty. Robotický oblek Iron Patriot vyniesol autorovi Martinovi Zimanovi dokonca cenu poroty. Druhý humanoidný robot Alex InMoov Andreja Paulinyho bol celý vytlačený na 3D tlačiarni. Divákov zasa najviac pobavila robotická lampa s názvom MráčiQ. Okrem funkcie nastaviteľného svietidla zvlhčuje vzduch, vyrába izbovú búrku a prípadne rozprašuje príjemnú vanilkovú arómu. Ovládať sa dá mobilným telefónom, alebo aj obyčajným tlesknutím, na základe ktorého sa presunie na miesto, z ktorého môže svojmu majiteľovi najlepšie posvietiť. Podobné fantastické projekty určite uvidíte aj tento rok.

V kategórií Stopár súťažia roboty a ich konštruktéri o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. V kategórií Myš v bludisku treba prejsť čo najrýchlejšie bludisko. Robot musí nájsť cestu sám a najľahšie riešenie – nechať ho používať známe pravidlo pravej či ľavej ruky, neznamená najkratšiu cestu. V sklade kečupu súťažia dva roboty o to, ktorý najskôr pozberá plechovky.

Istrobot však nie sú len súťaže konštruktorov, ale aj prehliadka študentskej kreativity a zručnosti. Študenti a doktorandi z FEI STU predvedú, čo všetko dokázali vytvoriť v rámci svojich výskumných projektov.

Zaraďte Istrobot v sobotu 23. 4. do svojho programu a zastavte sa na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Mlynskej doline. Dopoludnia (10:00 – 12:00) sú na programe kvalifikačné jazdy a popoludní (14:00 – 16:00) finále tých najlepších.

Social Awards Slovakia: TOP 9 influencerov, vlogerov a stránok slovenského internetu sú známe (FOTO)

Anketa Social Awards Slovakia, v ktorom sa hľadajú TOP influenceri, vlogeri či stránky slovenského internetu, pokračuje druhým kolom.

RTVS má nového člena vedenia, ktorý nahradil Mareka Ťapáka

Na post televízneho programového riaditeľa RTVS 1. augusta nastúpil divadelný a filmový režisér Anton Šulík.

V Mexiku bol zavraždený štvrtý novinár od začiatku roka

V Mexiku bol v nedeľu zavraždený už štvrtý novinár od začiatku roka. Pablo Morrugares riadil spravodajský web PM Noticias. Zavraždený bol spolu s policajným telesným strážcom v meste Iguala v juhozápadnom mexickom štáte Guerrero, informovala dnes agentúra Reuters.

Bývalá novinárka je novou finančnou riaditeľkou Fundraise Capital

Investičná spoločnosť Fundraise Capital má od augusta novú finančnú riaditeľku. Je ňou bývalá banková analytička Slovenskej sporiteľne a niekdajšia redaktorka denníka Pravda Lenka Buchláková.

Viac ako 120 000 hlasov v ankete Social Awards Slovakia vytvorilo TOP 9 influencerov. Veronika a Sajfa sa rozhodli pre veľký krok!

Slovensko rozhodlo o tom, ktorí influenceri a vlogeri zabojujú o prvenstvo v 1. ročníku najväčšej ankety v slovenskom online priestore. Viac ako 120-tisíc hlasujúcich vybralo spomedzi dvoch stoviek influencerov a vlogerov 9 finalistov v každej z 9 kategórií Social Awards Slovakia. V 2. kole hlasovania Slováci vyberú troch finalistov v každej kategórii. Víťazov hlasujúci i slovenskí influenceri spoznajú 29. septembra na slávnostnom gala večeri, ktorý odvysiela televízia Markíza na online platforme Markíza Plus. Naplnilo sa aj motto súťaže „S vplyvom prichádza zodpovednosť“. Moderátori Veronika Cifrová Ostrihoňová a Matej „Sajfa“ Cifra sa totiž rozhodli odstúpiť z ankety.

Trnavské rádio je v Trnave 2. najpočúvanejšie

RegioMedia – media representative pre regionálne rádiá, po roku opäť monitorovala počúvanosť Trnavského rádia. To si medziročne polepšilo, v Trnave je druhé napočúvanejšie.

Zomrel jeden zo zakladateľov televízie CNN Reese Schonfeld

Vo veku 88 rokov zomrel Reese Schonfeld, novinár, ktorý spoločne s podnikateľom Tedom Turnerom založil v roku 1980 americkú spravodajskú stanicu Cable News Network (CNN).

Instagram zakročil proti Madonne

Sociálna sieť prekryla Madonne zavádzajúce video o covide.

Bývalí novinári denníka Vedomosti ohlásili nový mediálny projekt

Novinári, ktorí na protest proti cenzúre odišli v júni z predného ruského ekonomického denníka Vedomosti, ohlásili založenie nového mediálneho projektu.

RTVS odvysiela naživo návrat kozmonautov z misie Demo-2 (VIDEO)

Po živom prenose štartu misie Demo-2 RTVS prinesie priamy prenos návratu posádky na Zem v rámci špeciálneho vydania talkshow o vede EXPERIMENT s podtitulom Naživo návrat na Zem, ktorý odvysiela na Dvojke v nedeľu 2. augusta o 20.10 h.