Otvorený list vyše 150 osobností, v ktorom žiadajú pokračovanie relácie Pod lampou

20.01.2015 14:16 | Stručne | W Press

Vážený pán riaditeľ,

Slovenská televízia prežila po roku 1989 hviezdne okamihy, časy poníženia aj pokusov vymaniť sa z otrockej závislosti od moci. Svojou sebadeštrukciou sa stala postupne nedôveryhodnou. Preto verejnosť po Vašom nástupe do funkcie riaditeľa RTVS prijala s pocitom zadosťučinenia Vaše kroky na obnovenie verejnoprávnej autority Slovenskej televízie.

Televízna relácia Pod lampou sa stala svojím dlhoročným zápasom o nezávislú a kvalitnú žurnalistiku vlajkovou loďou slobodnej diskusie so značným diváckym ohlasom. Drakonickú pokutu Rady pre vysielanie a retransmisiu by bolo možné chápať aj ako pokus zredukovať v demokratickej spoločnosti rámce slobodnej diskusie. Nevieme, aký nátlak Vás viedol k rozhodnutiu nepostaviť sa za reláciu vlastnej televízie, ale zbaviť sa jej. Je však zrejmé, že to nechcete urobiť otvorene a pomenovaním nátlaku, ktorý Vás k tomu vedie, ale alibisticky, skryto a nepriamo, lebo kroky likvidujúce reláciu vyvolávajú na verejnosti negatívne odozvy a pre Slovenskú televíziu znamenajú rapídnu stratu ťažko nadobudnutej povesti. Okrem toho Vám je jasné, že takýmto krokom sa zaraďujete medzi tých riaditeľov Slovenskej televízie, ktorí uprednostnili poslušnosť voči moci pred zodpovednosťou vlastného rozhodovania.

Toto všetko nemienime skúmať ani rozvádzať. Sme presvedčení, že je ešte stále čas, aby ste Váš postoj prehodnotili. Pokladáme však za svoju vnútornú povinnosť solidarizovať sa s divákmi, pre ktorých stelesňuje relácia Pod lampou slobodu a kvalitu verejnoprávnych médií na Slovensku a s tvorcami relácie, pre ktorých je slobodná výmena názorov dôležitejšia ako umývanie si rúk. Pokladáme za potrebné vyjadriť našu solidaritu, a vyjadriť ju verejne, lebo sa nechceme naším mlčaním zúčastňovať na tomto nátlaku.

Preto verejne vyjadrujeme zastaveniu relácie Pod lampou naše NIE!

Jozef Hašto, František Mikloško, Martin Mojžiš, Ján Štrasser, Peter Zajac, Egon Gál, Tomáš Janovic, Anton Srholec, Anna Polcková, Daniel Pastirčák, Michal Kaščák, Fedor Gál, Ivan Štrpka, Stanislav Rakús, Gabriela Rakúsová, Dušan Dušek, Zuzana Bartošová, Ladislav Snopko, Robert Kirchhoff, Milena Prekopová, Lucia Piussi, Ľubo Stacho, Blaho Uhlár, Peter Paluda, Grigorij Mesežnikov, Richard Stanke, Vlado Michal, Péter Hunčík, Michal Patarák, Peter Križan, Vlado Hlavenka, Lucia Majková, Petr Nawka, Gustáv Matijek, Daniel Matej, Jozef Lupták, Ján Šuba, Jakub Kratochvíl, Vanda Tuchyňová, Danka Gažová, Anna Kratochvílová, Andrea Kovácsová, Ilona L. Juhasz, Jozsef Liszka, Alena Kolesárová, Dušana Slodka, Eva Kovačevičová, Ján Hacaj, Marcela Holodová, Timea Becková, Jozef Diabelko, Katarína Šimončicová, Kristína Križanová, Dušan Maňák, Katarína Porubčanská, Pavel Porubčanský, Ivan Turek, Ivan Leitman, Mária Leitmanová, Peter Fiabáne, Monika Končalová, Dana Menšíková, Martina Rodáková, Ľubica Reptišová, Vladimír Reptiš, Eva Diabelková, Irina Dulebová, Milica Malá, Peter Horák, Mário Manni, Ivan Šiller, František Féder, Rafael Tomáš Nevolnik, Alexander Kružlic, Alta Vášová, Mária Miklušičáková, Danka Pukancová, Ondrej Dostál, Juraj Petrovič, Alena Matijeková, Rastislav Šenkirik, Peter Augustín Hlavina, Marcel Zajac, Peter Gonda, Eva Polakovičová, Peter Žaloudek, Zuzana Bielčiková, Katarína Cibulková, Tomáš Cibulka, Juraj Bohyník, Peter Ničík, Juraj Bakoš, Gabriela Rozvadský Gugova, Ivan Kuhn, Tibor Takáč, Fero Fenič, Vladimír Palko, Miroslav Lettrich, Jozef Karvaš, Eva Cisárová-Mináriková, Igor Minárik, Jana Miklošková, Jana Vinterová, Jozef Hinca, Miro Pollak, Marek Nikolov, Mária Porazíková, Peter Jeseňák, Ľuboš Kubín, Jiří Veiss, Adam Komers, Josef Kovalčuk, Vladimír Just, Břetislav Rychlík, Miroslav Balaštík, Karel Steigerwald, Petr Minařík, Alžbeta Miklušičáková, Marek Adamov, Valéria Franklinová, Katarína Kleinová, Kamil Klein, Ingrid Jandová, Natália Kaščáková, Nina Bližnáková, Peter Bližnák, Martin Mlýnek, Václav Trojan, Eliška Wagnerová, Martin Vojtko, Marta Špániková, Bohuslav Beňo, Anna Piskáčiková, Tomáš Piskáček, Ľudmila Miklušičáková, Anton Pisár, Jaroslava Vydrová, Anton Vydra, Peter Múčka, Valerij Kupka, Tomáš Gažo, Oliver Solga, Tomáš Turner, Oľga Jarošová, Juraj Petráš, Peter Celec, Pavol Balgavý, Rudolf Bauer, Peter Sokol, Jozef Miklušičák, Jana Pavličková, Oľga Trčková, Anna Skarupová, René Bílik, František Féder, Vladimír Špánik, Romana Krasulová, Marcel Litavec, Vladimír Dolinay, Ján Máhrik, Ondrej Potančok, Peter Mačaj, Stanislava Buková, Branislav Bukový

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.