Ministerstvo vnútra: Trend sa stal bahnom slovenskej žurnalistiky a ochrancom mafie DPH

28.01.2016 11:22 | Tlačové správy | MV SR

Ministerstvo vnútra dnes zverejnilo túto reakciu na článok Trendu.

OTS -Týždenník Trend: Bahno „dphačkarskej" mafie

Týždenník Trend, patriaci do mediálneho portfólia skupiny Penta, sa článkom Špičky Smeru v kauze DPH stal bahnom slovenskej žurnalistiky a ochrancom mafie DPH. Týmto textom, ktorý je postavený na výmysloch bez štipky reálneho podkladu a ktorý sa odvoláva len na slová človeka obvineného z daňových podvodov, sa Trend zapojil do predvolebnej kampane s cieľom poškodiť strane Smer a ministrovi vnútra R. Kaliňákovi.

Trend, ktorý sa sám považuje za mienkotvorný ekonomický týždenník, sa znížil k praktikám, ktoré sú cudzie aj slovenským bulvárnym novinám. V texte sa odvoláva na „materiál podobný vyšetrovaciemu spisu", ktorý má byť výpoveďou Milana Ch. Ten považuje za pravdu bez toho, aby si reálne overil samotné súvislosti.

Polícia sa kauzou okolo spoločnosti TTC začala zaujímať v roku 2009. Milana Ch. začala polícia stíhať v máji 2012 v súvislosti s podvodmi s nadmernými odpočtami DPH, teda počas pôsobenia Kaliňáka na poste ministra vnútra. Milan Ch. je v tejto kauze dodnes obvinený. V súvislosti s jeho výpoveďou už podal v minulosti trestné oznámenie za ohováranie aj štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček a ďalší zainteresovaní.
Samotný Trend si protirečí, keď tvrdí, že sa kauza nevyšetruje. V celom prípade pána Chovanca je 50 obvinených v 15 rôznych spisoch, v priebehu vlaňajška boli tri trestné veci ukončené návrhom na podanie obžaloby, ďalšie tri trestné konania boli ukončené vznesením obvinenia v rámci iného trestného spisu a jeden trestný spis bol spojený na spoločné konanie.

Polícia, daňová kobra a Národná jednotka finančnej polície NAKA už od roku 2012 ide po krku firmám, ktoré si uplatňovali nadmerné odpočty DPH, celkom už odhalili podvody za stovky miliónov eur a aj vďaka ich práci neboli zo štátneho rozpočtu vyplatené podvodníkom a „dpháčkárskej" mafii. Ich výsledkom je aj stíhanie aj Milana Ch. a ďalších ľudí v tejto kauze. Týždenník Trend sa svojím článkom stal ochrancom práve tých, ktorí na kšeftovaní s DPH profitujú a ktorí sa dnes snažia pred dlhoročnými trestami vo väzení brániť všetkými možnými spôsobmi.

Minister vnútra nemá s kauzou DPH a činnosťou spoločnosťou TTC nič spoločné, s týmito ľuďmi sa nikdy nestretol a ani s nimi nikdy nebol v akomkoľvek kontakte. Za 15 rokov v politike zažil mnoho útokov zo strany médií, ale ani jeden z nich nebol takým podlým a takým obludným obliatím špiny, ako predviedol Trend vo svojom najnovšom vydaní bez akýchkoľvek relevantných podkladov. Aj keď sa ako politik so žiadnymi médiami doteraz nesúdil, najnovšie praktiky týždenníka Trend spôsobili, že v tejto veci urobí výnimku a podnikne právne kroky. Tie sa budú týkať nielen žaloby na ochranu osobnosti na vydavateľa ale aj trestných oznámení za krivé obvinenie na konkrétne osoby.

Stanovisko vydavateľstva Trend.

Poslednú predvolebnú debatu sledovalo 655 tisíc divákov (VIDEO)

Poslednú predvolebnú diskusiu, ktorú odvysielala v predvečer moratória RTVS na Jednotke, sledovalo 655 tisíc divákov.

Kočner a Rusko boli odsúdení zhodne na 19 rokov väzenia

Zhodný trest väzenia vo výške 19 rokov uložil dnes súd Marianovi Kočnerovi a exministrovi hospodárstva a niekdajšiemu šéfovi ​​televízie Markíza Pavlovi Ruskovi.

Kedy presne začína volebné moratórium pre politikov a kedy pre médiá?

Na Slovensku stále pred voľbami do parlamentu platí zastaralé pravidlo tzv. volebné moratórium, keď je zakázané informovať v prospech alebo v neprospech politických kandidátov.

Ktoré telefóny boli vlani najpredávanejšie po spočítaní celkových predajov?

Ktoré telefóny boli vlani úplne najpredávanejšie po spočítaní celkových predajov?

Americký senátor chce preveriť predaj CME

Americký republikánsky senátor Marco Rubio chce, aby vláda prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa preverila bezpečnostné dôsledky predaja firmy Central European Media Enterprises (CME) spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera kvôli väzbám PPF na Čínu.

Najviac priestoru pár týždňov pred voľbami mala v RTVS a TA3 vládna SNS

Mimovládna organizácia MEMO 98 porovnávala prezentáciu kandidujúcich strán, hnutí, a ich lídrov v hlavných spravodajských reláciách RTVS, Markíza ,JOJ a TA3 –  počas troch týždňov kampane od 14. januára do 3. februára.

Fico sa môže rozčuľovať koľko chce, no socializmus už skončil (VIDEO)

"Je to trápne a smiešne! Je tu cenzúra z 50-tých rokov!“ takto sa dnes rozčuľoval Robert Fico u moderátora Braňa Závodského kvôli tomu, že do pondelkovej debaty rádia Expres a Hospodárskych novín s lídrami politických strán organizátori nepustili podpredsedu strany Petra Žigu.

Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová a Andrej Danko vystúpili v RTVS s mimoriadnymi prejavmi (VIDEO)

Premiér Peter Pellegrini, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Andrej Danko v stredu večer dostali od RTVS priestor na vystúpenie. Dnes je posledný deň pred volebným moratóriom.

V predvolebnej kampani sa využívali falošné účty, manipulácie aj klamstvá (FOTO, VIDEO)

Prostriedky predvolebného boja sú rôzne. Hoaxy, dezinformácie a manipulácie boli súčasťou kampane a nezneužívali ich len antisystémové strany.

50dni.sk: Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa opäť šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.