ČT s JOJ chystajú spoločnú kriminálku Svět pod hlavou

ČT s JOJ chystajú spoločnú kriminálku Svět pod hlavou Foto: ČT

Televízia JOJ spolupracuje na výrobe nového kriminálneho seriálu Českej televízie s názvom Svět pod hlavou.

 

 

„Ide o medzinárodný projekt, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia české herecké esá ako Václav Neužil a Ivan Trojan a charizmatická Slovenka s maďarskými koreňmi Judit Bárdos," píše televízia JOJ.

Tím kriminalistov bude v každej epizóde vyšetrovať jeden uzavretý prípad.

O čom bude Svět pod hlavou?

Je rok 2016. Policajt Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Čoskoro ho zrazí auto a on upadá do bezvedomia. Prebúdza sa v nemocnici v roku 1982. Ako sa v minulosti ocitol? Prečo? A aká je cesta späť? Filip stretáva svojich rodičov, niekoľko mesiacov predtým, ako sa má narodiť. Spoznáva otca, ktorého si z budúcnosti pamätá len ako zlomeného muža, ktorý dobrovoľne ukončil svoj život. Na pozadí pátrania po príčinách, ktoré jeho rodine zmenili život, je Filip nútený vyšetrovať sériu detektívnych prípadov Sokolova 80. rokov.

Foto: ČT

"Svět pod hlavou ponúka spletitú kriminálnu krížovku. Je vtipné, bizarné aj mrazivé, ako kriminalista súčasného slobodného sveta na vysokej technickej úrovni musí vyšetrovať kriminálne činy v Zbore národnej bezpečnosti Sokolova sychravých osemdesiatych rokov. Autorský štýl Ondreja Štindl navyše príbehu dáva magický kontext. Verím, že dokážeme divákom ponúknuť nevšedný zážitok pri rešpektovaní pravidiel poctivej kriminálky," povedal pre ČT kreatívny producent Michal Reitler. Reitler s vedúcim projektu Svet pod hlavou Tomášom Feřtkom spolupracovali aj pri českej kriminálke Prípady 1. oddelenia.

 

Svět pod hlavou je adaptáciou seriálu Life on Mars, ktorý existuje v britskej aj americkej verzii. „Tá česká je v mnohom špecifická. Je to dobou a miestami, do ktorých sa vraciame. Tou sú severné Čechy začiatkom osemdesiatych rokov, krajina povrchových baní a upadajúceho socializmu," povedal kreatívny producent.

Foto: ČT

Seriál sa na obrazovku ČT dostane v januári, JOJ prezradila, že v budúcom roku.

Režia: Radim Špaček, Marek Najbrt
Scénár: Ondřej Štindl, Robert Geisler, Benjamin Tuček
Kamera: Martin Štěpánek
Hrajú:Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Bárdos, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Kryštof Hádek, Michal Dalecký, Jan Cina, Marie Doležalová, Marek Daniel, David Máj, Marek Adamczyk, Igor Chmela, Alžbeta Stanková, Jiří Šimek, Marek Pospíchal, Richard Němec, Tomáš Bambušek, Jitka Schneiderová, Ljuba Krbová, Jan Španbauer, Roman Zach, Roman Mrázik, Jana Plodková, Ladislav Hampl, Jiří Černý, Ondřej Malý, Jan Plouhar, Aneta Krejčíková, Robert Mikluš, Daniel Tůma, Pavel Gajdoš