Spielberg natočí novinársku drámu s Hanksom a Streepovou

Spielberg natočí novinársku drámu s Hanksom a Streepovou Reprofoto NBC

Americký režisér Steven Spielberg nakrúti novinárskej drámu The Post o skutočnej kauze úniku a zverejnení citlivých vládnych informácií počas vojny vo Vietname.

Pre svoj nový film získal oscarového herca Toma Hanksa a Meryl Streep, ktorí sa podľa serveru týždenníka Entertainment Weekly objavia prvýkrát spolu v jednom filme.

Film ukáže úlohu denníka The Washington Post v afére zvanej Pentagon Papers z roku 1971. Týkala sa tajných dokumentov amerického ministerstva obrany o vietnamskej vojne, ktoré dokazovali, že oficiálne miesta klamú Američanov. O dokumentoch informoval tiež denník The New York Times.

Odporúčame aj: Meryl Streep pri preberaní ceny upozornila na aroganciu moci zvoleného prezidenta

Hanks bude hrať známeho novinára Bena Bradleeho a Streepová legendárnu vydavateľku denníka a držiteľku Pulitzerovej ceny Katherine Grahamovú, ktorí rozpútali súdnu bitku o to, či majú noviny právo uniknuté dokumenty zverejniť.

Materiály vyniesol vojenský analytik Daniel Ellsberg, označovaný za jedného z prvých "whistleblowerov", jedincov upozorňujúcich na nekalé praktiky na svojom pracovisku.

Médiá píšu, že mámet filmu je teraz viac ako aktuálny s ohľadom na boj nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s médiami a na prípady úniku utajovaných informácií. Streepová je navyše známa svojou kritikou nového šéfa Bieleho domu.