Horúci kandidát na šéfa RTVS nezapadá do predstáv Andreja Kisku

Horúci kandidát na šéfa RTVS nezapadá do predstáv Andreja Kisku Foto: FB A. Kiska

Prezident SR apeloval na poslancov pred voľbou nového šéfa RTVS.

 


Prezident Andrej Kiska v Správe o stave republiky upozornil na hrozbu dezinformácií a fašistov, ktorí sa dostali už aj do parlamentu. V tomto kontexte zdôraznil dôležitú úlohu médií.
„Nenahraditeľným priestorom v takomto dialógu sú odvážne, slobodné a nezávislé médiá — súkromné aj verejnoprávne," povedal Kiska. Stále viac ľudí si vytvára názor na svet z propagandistických a dezinformačných webov, rádií a časopisov. „Cieľom ich informačnej ofenzívy proti Slovensku je ešte viac naštrbiť našu celospoločenskú dohodu o trvalom začlenení do demokratického západného sveta. A posilňovať potenciál tých politických síl, ktoré chcú našu krajinu dostať zo Severoatlantickej aliancie a Európskej únie," povedal Kiska.

 

Práve jeden z horúcich kandidátov na šéfa RTVS Jaroslav Rezník nemal problém nadviazať spoluprácu s ruskou agentúrou Sputnik, ktorá je považovaná za dezinformačný kanál napojený na Kremeľ.

Odporúčame aj: TASR po kritike odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik

Sputnik: Vedenie TASR ani sekundu nepochybovalo o spoľahlivosti a profesionalite Sputnika

Dôležitým prvkom zdravej slobodnej spoločnosti je podľa Kisku dôvera ľudí k médiám, no v súčasnosti aj otázka bezpečnosti štátu. „Našej schopnosti brániť sa dezinformáciám, ktorých veľký politický vplyv a dosah sme videli vo voľbách v tradičnejších demokraciách, než je tá naša." V tejto súvislosti požiadal poslancov, aby na to mysleli pri nadchádzajúcej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. „Aby ste svojím hlasovaním rastúcu dôveru verejnosti k spravodajstvu verejnoprávnej televízie a rozhlasu ešte viac posilnili," povedal prezident.

V dobe dezinformácií je podľa neho najzraniteľnejším terčom extrémistov hlavne mladá generácia. Máme dosť varovných signálov z celého Slovenska, že práve generácia mladých na stredných školách je jedným z najzraniteľnejších terčov extrémistov. Je nevyhnutné, aby ministerstvo školstva čím skôr predstúpilo pred verejnosť aspoň s návrhom na okamžité posilnenie mediálnej výchovy vo všetkých školách. Aby mladí ľudia získali základné zručnosti pri práci s informáciami, schopnosť orientovať sa v médiách, vyhodnocovať zdroje a odhaľovať falošné správy, ktorým sú na sociálnych sieťach denne vystavení.