TASR po kritike odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik

TASR po kritike odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik Foto: TASR

Horúci kandidát na šéfa RTVS Jaroslav Rezník prehodnotil spoluprácu s agentúrou, ktorá šíri hoaxy a dezinformácie v prospech Kremľa.

 

 

"TASR sa teda ani v najmenšom nespreneverila svojmu základnému poslaniu, ale pre odstránenie akýchkoľvek pochybností sa rozhodla spustiť proces odstúpenia od zmluvy, čím dáva najavo, že informácie z agentúry Sputnik počnúc dnešným dňom nie sú medzi zdrojmi, ktorými sa zaoberá spravodajstvo," informuje dnes agentúra v spravodajstve na svojom webe teraz.sk.

Viac: TASR podpísala spoluprácu s proputinovskou agentúrou Sputnik

Ako informoval v stredu ako prvý web Omediach.com provládna ruská tlačová agentúra Sputnik sa pochválila, že podpísala dohodu o spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky.
Sputnik je projekt, ktorý šíri po celom svete prostredníctvom tlačových a rozhlasových správ proruskú propagandu a hovorí, že bojuje proti západnej propagande. Obsah agentúry Sputnik preberajú mnohé proputinovské a konšpiračné weby, na Slovensku napríklad web Hlavnespravy.sk.

Odporúčame aj: Rezník vysvetľuje, prečo si v TASR vybrali proputinovskú agentúru

TASR tvrdí, že vedenie TASR sa v uplynulých 24 hodinách opätovne dôsledne venovalo obsahu zmluvy medzi TASR a ruskou informačnou agentúrou Sputnik. Konštatovalo, že počas jednomesačného trvania zmluvy nebola z jej databázy prevzatá žiadna informácia do servisov TASR.

Vedenie TASR prišlo s informáciou o odstúpení od zmluvy potom, čo informácia o novom partnerovi verejnoprávnej Tlačovej agentúry SR - ruskej agentúre Sputnik - vyvolala ostrú kritiku verejnosti a kontroverzná spolupráca sa preberala aj na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Na návrh poslancov Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) a Viery Dubačovej (nezaradená) prijal výbor uznesenie, na základe ktorého si pozval šéfa TASR na ďalšie rokovanie, aby vysvetlil spoluprácu TASR a Sputnik.