Režisér Polanský čelí ďalšiemu obvineniu zo znásilnenia, dievča malo 15 rokov

Režisér Polanský čelí ďalšiemu obvineniu zo znásilnenia, dievča malo 15 rokov Reprofoto youtube Man. Intellect

 Švajčiarska polícia dostala trestné oznámenie na Romana Polanského.

Šesťdesiatjedenročná žena obvinila slávneho filmového režiséra, že ju v roku 1972 znásilnil. S odvolaním na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra DPA. V Spojených štátoch Polanského stále súdia kvôli znásilneniu neplnoletého dievčaťa v roku 1977.

Ku znásilnenia podľa trestného oznámenia, ktoré podala Nemka Renate Langerová na konci septembra, došlo pred 45 rokmi vo švajčiarskom meste Gstaad. Žena vtedy mala 15 rokov. Podľa polície bude teraz okrem iného nutné zistiť, či už nie je údajný trestný čin premlčaný.

Langerová denníku The New York Times povedala, že s podaním trestného oznámenia čakala tak dlho z obavy, ako by na zistenie reagovali jej rodičia.
Matka Langerovej zomrela pred dvoma rokmi a jej otec tento rok v lete.

Polanského francúzsky právnik Hervé Temime na otázku agentúry AP uviedol, že si je trestného oznámenia vedomý. So svojím klientom o ňom vraj ešte nehovoril. Kde sa Polanski v súčasnosti nachádza, nepovedal.

Osemdesiatštyriročný režisér poľského pôvodu je v Spojených štátoch stíhaný kvôli sexuálnemu styku s neplnoletou v roku 1977. K pohlavnému styku s trinásťročným dievčaťom sa Polanski priznal, trvá ale na tom, že nešlo o znásilnenie, ale o dobrovoľný styk. V USA je však sex s maloletými považovaný za znásilnenie.

Predvlani Poľsko odmietlo Polanského, ktorý v roku 1978 z USA utiekol, vydať. Tento rok v auguste losangeleský súd zamietol žiadosť údajne znásilnené ženy, aby prípad ukončil.