Matica žiada RTVS o opravu, člena vedenia označila za deratizátora

Matica žiada RTVS o opravu, člena vedenia označila za deratizátora Reprofoto RTVS

Matica slovenská je nespokojná s tým, ako o nej informuje RTVS. 


Vedeniu Matice sa nepáči reportáž Lýdie Kokavcovej v relácii Reportéri. V reportáži odzneli kritické komentáre na adresu vedenia Matice aj od jej radových členov. Slovenské národné noviny (SNN), ktoré vydáva Matica a ich šéfredaktorom je správca Matice Maroš Smolec, píšu, že Matica žiada od RTVS opravu a ospravedlnenie za reportáž.

„Finančné prepojenia na politické strany, zmiznutí národný poklad i kontakty s extrémistami. Značne nepatričné kontroverzie súvisiace s verejnoprávnou Maticou slovenskou... Jej predstavitelia často spomínajú zjednocovanie národa. No napríklad matičné video ospravedlňujúce vznik a existenciu vojnového Slovenského štátu spôsobuje skôr pravý opak," takto uviedol reportáž moderátor Pavol Fejer.

V reportáži redaktorka upozorňuje na finančné rošády, zmiznuté zlato z národného pokladu, vyše 200-tisícovú škodu na majetku, za ktorú je súdený bývalý predseda Jozef Markuš, či chýbajúci takmer milión eur v rezervnom fonde v dôsledku zlého hospodárenia Mariána Tkáča. „K Matici rovnako patrí aj neefektívny systém financovania, z ktorého vyše polovica ide len na mzdy 92 zamestnancov a 19 pracovníkov na dohodu. Ako každý rok aj vlani dostala Matica slovenská zo štátneho rozpočtu 1,494 milióna eur, k tomu pribudlo vyše 457 tisíc eur z vlastných zdrojov, spolu teda takmer 2 milióny eur. Na mzdy sa vyčerpal takmer 1,1 milión eur, čo je viac ako polovica celkových príjmov," povedala Kokavcová.

Čo konkrétne žiada Matica opraviť, už jej noviny nepíšu. No kritizujú Tibora Búzu, programového riaditeľa RTVS, ktorý ostal v RTVS po Václavovi Mikovi. SNN ho označili za „programového deratizátora", pretože, keď nastúpil do STV v roku 1998, odstavil v STV pochlebovačov Vladimíra Mečiara.

Odporúčame aj: Matica chce pripravovať vysielanie RTVS, pozrite sa, ako by to dopadlo

„Podľa našich informácií sa touto sťažnosťou zaoberá priamo generálny riaditeľ J. Rezník," píšu noviny Matičiarov. Členom Prezídia Matice slovenskej je otec šéfa RTVS Jaroslav Rezník st.

Požiadali sme o stanovisko vedenie RTVS. RTVS sa za redaktorku a jej reportáž v reakcii priamo nepostavila: „RTVS sa zaoberá sťažnosťou Matice slovenskej rovnako ako každou inou sťažnosťou. Ak dospejeme k názoru, že sme v reportáži pochybili, tak uvedieme veci na pravú mieru, lebo sa domnievame, že ku kultúrnemu výkonu verejnoprávnej služby patrí aj právo na omyl a jeho následnú nápravu," reagovala na otázky Omédiách.com hovorkyňa RTVS.