Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo náhle zrušili reláciu Reportéri

Vedenie RTVS vysvetľuje, prečo náhle zrušili reláciu Reportéri Fto: RTVS

Posledný diel bude odvysielaný budúci týždeň.

 

Vedenie RTVS  rozhodlo o tom, že relácia Reportéri končí, o konci relácie informoval ako prvý web Omediach.com. Reportéri sú jediná televízna relácia, ktorá sa pravidelne venuje investigatíve, a patrí medzi najstaršie relácie v Slovenskej televízii. Jej redaktori získali za reportáže viacero ocenení.

Podrobnosti: Rezník náhle pozastavil Reportérov

Tím reportérov prejde do publicistickej relácie Občan za dverami, ktorá rieši hlavne občiansko-právne spory. Investigatíva však bola vždy doménov Reportérov, ktorá mala u istých divákov vybudovaný dlhoročný návyk.

Relácia Občan za dverami sa bude vysielať od polovici januára v čase reportérov. O zlúčení do jednej redakcie sa dozvedeli redaktori Reportérov a Občan za dverami dnes na stretnutí s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom, riaditeľom Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Jurajom Rybanským a vedúcim odboru televízneho spravodajstva Borisa Chmela s redaktormi Občan za dverami a Reportéri.

Prečo sa vedenie RTVS rozhodlo zrušiť dlhoročnú a jedinú investigatívnu reláciu?

"O dočasnom pozastavení vysielania relácie Reportéri sa rozhodlo z viacerých dôvodov. Základný je ten, že svojou kvalitou nezodpovedala nárokom, aké má relácia tohto typu spĺňať – témami, ani ich spracovaním. Tematický rámec bol neujasnený, pohyboval sa od občianskej problematiky cez podnikateľskú, politickú až po historickú. Uchopenie tém bývalo problematické z hľadiska smerovania, záberu, výberu a vyváženosti zastúpenia strán, v reportážach sa vyskytovalo mnoho faktografických chýb a nenáležitých uzáverov, čo generovalo stále vyšší počet oprávnených sťažností a žalôb zo strany dotknutých subjektov, čo následne stálo a stojí ďalších zamestnancov i celú RTVS nemálo času, energie a financií na urovnanie sporov," napísala v odpovedi pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnková.

Odporúčame aj: Matica žiada RTVS o opravu, člena vedenia označila za deratizátora. Vo vedení Matice je otec Rezníka

"Sekcia výskumu programu a vývoja formátov sa začne zaoberať zmenou súčasného formátu relácie Reportéri tak, aby zodpovedala aktuálnym požiadavkám moderného investigatívneho formátu," dodala.