Olympiáda: Pozrite sa, ako bude vyzerať otvárací ceremoniál. Očakáva sa silný mráz

Olympiáda: Pozrite sa, ako bude vyzerať otvárací ceremoniál. Očakáva sa silný mráz Reprofoto: youtube/Olympic

 V kórejskom mraze dnes budú slávnostne Zimné olympijské hry 2018.

 V kórejskom Pchjongčchangu dnes budú slávnostne spustené zimné olympijské hry. Ceremoniál, ktorý začne o 12:00 SEČ, má sprevádzať mrazivé počasie, potrvá preto len dve hodiny a usporiadatelia pripravili mnoho opatrení, ako športovcov i divákov na tribúnach štadióna zahriať.

Vo vysielaní RTVS sa olympiáda začne v piatok 9. februára o 11:30 Štúdiom ZOH 2018 na Jednotke a hneď po ňom otváracím ceremoniálom. Ukončí sa v nedeľu 25. februára na Dvojke záverečným Štúdiom ZOH 2018 - sumár o 20:10. Záverečný ceremoniál prinesie Jednotka medzi 12:00 až 14:00.

Odporúčame aj: Zimná olympiáda: Podrobný program, kedy a kde môžte sledovať Slovákov

Tajné zostane do poslednej chvíle meno posledného člena štafety s olympijskou pochodňou. Špekuluje sa, že by oheň mohla zapáliť bývalá kórejská krasokorčuliarka Kim Ju-na.

Pri skúškach padali teploty až pod mínus 20 stupňov Celzia. Predpoveď síce sľubuje miernejší mráz, napriek tomu sa diváci musia pripraviť na chlad a vietor. Na štadióne budú zásteny proti vetru, pre divákov je pripravených osemnásť vyhrievaných stanov a 40 ohrievačov. Vo vykurovanom stane budú môcť tráviť čas aj športovci.

Defilé výprav tradične začnú Gréci ako zástupcovia krajiny, ktorá je kolískou olympijskej tradície. Zástupcovia jednotlivých štátov potom budú prichádzať podľa kórejskej abecedy. Ako posledné spoločne nastúpia výpravy usporiadateľskej Kórey a KĽDR.

Olympijský štadión v Pchjongčchang pre 35.000 divákov bol postavený výhradne pre otvárací a záverečný ceremoniál, žiadna olympijská súťaž sa na ňom konať nebude. Tribúny sú montované a po olympijských a paralympijských hrách budú rozobrané. V hlavnej budove bude olympijské múzeum.