Zlatého medveďa na Berlinale získal rumunský film Nedotýkaj sa ma

Zlatého medveďa na Berlinale získal rumunský film Nedotýkaj sa ma Foto z filmu Touch Me Not

   

 

 Zlatého medveďa pre najlepší film 68. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale získal rumunský experimentálny film Nedotýkaj sa ma (Touch Me Not).

Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu si odnáša americký režisér Wes Anderson za animovaný film Psí ostrov (Isle of Dogs), ktorý začal tohtoročnú prehliadku v nemeckej metropole.

Víťazný film Nedotýkaj sa ma, ktorý skúma formy a hranice ľudskej sexuality, je dielom rumunskej režisérky Adiny Pintilieovej a kolektívu producentov z Rumunska, Nemecka, Českej republiky, Bulharska a Francúzska. Zlatého medveďa získal v konkurencii 18 ďalších snímok, z ktorých vyberala porota vedená nemeckým režisérom, scenáristom a producentom Tomom Tykwerom.

Šesticu porotcov zaujal tiež film Tvár (Twarz) poľskej režisérky Małgorzaty Szumowskej. Dráme, ktorá je tvrdou kritikou katolíckej cirkvi, poľského malomeštiactva a sveta konzumu, udelili Veľkú cenu poroty. Cenu Alfreda Bauera pre film, ktorý otvára nové perspektívy, zase odmenili paraguajsko-uruguajský film Dedičky (Las herederas). Ten získal zásluhou Any Brunovej tiež Strieborného medveďa pre najlepšiu herečku. Najlepším hercom sa stal Anthony Bajon, ktorý stvárnil hlavnú úlohu vo francúzskej dráme Modlitba (La Priére).