Podľa poroty je komik Cosby vinný za znásilnenie

Podľa poroty je komik Cosby vinný za znásilnenie Foto: Omediach.com

Súdna porota dnes uznala amerického komika Billa Cosbyho vinným z omámenia a znásilnenia Andrey Constandovej v roku 2004. 12-členná porota sa rozhodovala dva dni. 80-ročnému Cosbymu hrozí až desať rokov väzenia za každý z troch bodov obžaloby.

 

Podľa agentúry AP Cosby zrejme dostane nižší trest.

Cosby si vypočul rozhodnutie poroty so vztýčenou hlavou, ale vybuchol, keď prokurátor žiadal, aby bývalú televíznu hviezdu ihneď poslali do väzenia, pretože má lietadlo a mohla by utiecť. "Žiadne lietadlo nemám, blb," vykríkol Cosby. "Mám ho plné zuby," dodal.

Sudca rozhodol, že Cosby môže zostať do vynesenia rozsudku na slobode a stanovil kauciu jeden milión dolárov. Dátum vynesenia rozsudku nebol určený. Právny zástupca bývalej televíznej hviezdy uviedol, že "boj neskončil" a Cosby sa odvolá.

"Spravodlivosť bola naplnená," komentovala rozhodnutie zástupkyňa niektorých zo žalujúcich žien. "Sme šťastné, že ženy boli konečne vypočuté," dodala.

Proces na súde v pensylvánskom meste Norristown začal 9. apríla. Pre Cosbyho je to už druhýkrát, čo súd rieši prípad týkajúci sa Constandovej. Vlani v júni sa ale porota nedokázala na otázke viny Cosbyho zhodnúť, proces sa preto teraz opakoval.

Constandová sa pôvodne s Cosbym v roku 2006 dohodla na mimosúdnom vyrovnaní, po desiatich rokoch bol ale prípad opäť otvorený. Cosby vzťah s Constandovou priznal, podľa neho ale táto žena sa sexuálnym stykom súhlasila.

Prípad Constandovej nie je jediným, ktorý sa proti Cosbymu objavil. Postupne sa prihlásilo okolo 50 žien, ktoré tvrdia, že ich Cosby v priebehu uplynulých desaťročí sexuálne napadol či znásilnil. Mnoho prípadov je premlčaných. Cosby trvá na tom, že ženy so sexom súhlasili.