Kovačič Hanzelová: Politické témy už môže robiť, vraj šlo o žart

Kovačič Hanzelová: Politické témy už môže robiť, vraj šlo o žart Foto: RTVS


V pondelok na porade spravodajstva RTVS dostala redaktorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová stopku robiť politické témy, informáciu pre Omédiách.com v piatok potvrdili viaceré zdroje z RTVS.

 

Stopku dostala po kritickom statuse, kde obvinlia vedenie RTVS z tvrdej normalizácie.

„Zuzana Kovačič Hanzelová dnes (v pondelok) dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu, napísal na facebooku prepustený redaktor Matúš David s tým, že sa to dozvedel od kolegov.
"Zuzana mala ráno nahlásenú tému novej voľby policajného prezidenta... Túto tému jej schválil ráno vedúci vydania... Hana Lyons zrušila túto tému. Povedala jej, že oddnes nie je politická redaktorka, pretože nevie rozlíšiť lož od pravdy. Má vraj vyrábať témy, kde nebude treba veľmi overovať informácie. Vedúci vydania nesúhlasil s jej rozhodnutím, ostro sa proti nemu ohradil, a poukázal na to, že súčasné vedenie svojimi rozhodnutiami ohrozuje naše vysielanie. Spolu s ňou sa voči rozhodnutiu ohradili aj ostatní redaktori," napísal David.

Podrobnosti: Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá kritizuje vedenie RTVS, dostala stopku pri politických témach

Dnes (v stredu) už politiku robiť môže.

„Ráno som sa dozvedela, že vyhlásenie, že už nie som viac politická redaktorka, bolo v pondelok myslené žartom,“ napísala v pondelok po rannej porade spravodajstva RTVS redaktorka Kovačič Hanzelová.
„Keďže pri tom bola celá redakcia, vieme svedomito vyhlásiť, že žart to celkom určite nebol. Skôr asi náš manažment prišiel na to, že sa to len tak bezdôvodne nedá. Od momentu, kedy som žiadala tento pokyn aj písomne a médiá o tom začali písať, sa postupne toto vyhlásenie zmäkčovalo, až sa to zúžilo na to, že mám mať viac času a priestoru na overovanie faktov.“

Dnes si nahlásila rovnakú tému, akú chcela robiť v piatok, novú voľbu policajného prezidenta. „Tento raz mi ju nadriadená schválila. Kultúrne témy mi ale vraj idú výborne,“ dodala Hanzelová.

Odporúčame aj: Vyhlásenie vedenia RTVS k aktuálnej kríze v RTVS

V pondelok hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková na otázku, či Kovačič Hanzelová dostala pri politických témach stopku, odpovedala takto: "Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru."