Markíza požiadala o preverenie účtovníctva spoločností Mariana Kočnera

Markíza požiadala o preverenie účtovníctva spoločností Mariana Kočnera

V súvislosti so spornými zmenkami v hodnote takmer 70 miliónov eur spoločnosť MARKÍZA-SLOVAKIA požiadala Finančné riaditeľstvo o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.


Markíza spochybňuje pravosť zmeniek už od začiatku sporu.

V konaní pred Okresným súdom Bratislava V Markíza označila zmenky boli sfalšované. Pri svojom tvrdení sa opierala najmä o posudok písmoznalkyne, podľa ktorej je značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko.
„Ak Pavol Rusko sporné zmenky podpísal, neurobil tak v roku 2000 ako konateľ Markízy a Markíza za Ruskov dlh neručí. V prípade, že sú na zmenkách podpisy Pavla Ruska, tak tieto pochádzajú nepochybne z neskoršieho obdobia a akýkoľvek dlh zo zmeniek je výlučne dlhom Pavla Ruska a vecou jeho vzťahu s údajným veriteľom,“ tvrdí Markíza.

„Spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a Midas Investments Ltd., neviedli zmenky riadne v účtovníctve. Rovnako výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené,“ píše v tlačovej správe Markíza.

Podľa názoru Markízy ide o viacnásobné porušenie zákona o účtovníctve, zákona o dani z príjmov a daňového poriadku.

„Spomínané spoločnosti mali zohľadniť vlastníctvo, prevod či nadobudnutie zmeniek v daňových priznaniach. Keďže tieto spoločnosti takto nepostupovali, samozrejme ani nezaplatili daň v zákonnej výške. Rozumne možno predpokladať, že nezaplatená daň môže byť vo výške niekoľko miliónov eur.
Absencia zmeniek v účtovníctve a postoj uvedených spoločností a ich štatutárov k plneniu daňových povinností svedčia o tom, že nároky uplatnené na súde voči Markíze zo zmeniek sú fiktívne,“ píše Markíza.

Markíza verí, že je povinnosťou Finančného riaditeľstva sa týmito podnetmi podrobne zaoberať a chrániť verejný záujem na riadnom plnení daňových povinností.

Požiadali sme o stanovisko Finančnú správu. „Ku konkrétnym subjektom sa nemôžeme vyjadrovať vzhľadom na to, že v súlade s ust. § 11 daňového poriadku je daňovým tajomstvom informácia o daňovom subjekte, ktorá sa získa pri správe daní. Finančná správa nemôže ani komentovať svoje postupy pri jednotlivých daňových subjektoch. Finančná správa preveruje každý podnet, ktorý súvisí s dodržiavaním daňových zákonov a plnením si daňových povinností a rovnako bude tomu aj v tomto prípade,“ reagovala pre Omédiách.com hovorkyňa Ivana Skokanová.

Požiadali sme o stanovisko Mariána Kočnera.