Bývalý redaktor RTVS na pôde europarlamentu kritizoval vedenie RTVS

Bývalý redaktor RTVS na pôde europarlamentu kritizoval vedenie RTVS Foto: .týždeň

Minulý týždeň prebehlo verejné rokovanie výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody na tému právny štát, sloboda médií a ochrana novinárov v EÚ po vražde Daphne Caruany Galizie a Jána Kuciaka.

 

Europoslanci sa telemostom spojili aj s bývalým redaktorom RTVS Matúšom Dávidom, s ktorým vedenie RTVS na jar nečakane ukončilo spoluprácu.

Ten vyjadril obavy o nezávislosť RTVS pod vedením Jaroslava Rezníka.

„Zarazilo nás a boli sme veľmi prekvapení, keď začiatkom tohto roka aj rozhodnutím generálneho riaditeľa vedenie spravodajstva zrušilo jedinú televíznu investigatívnu reláciu Reportéri. Podobnú reláciu majú aj v ČT. Tá naša nebola tak odvážna, ale napriek tomu sme nevideli dôvod na to, aby ju zrušili,“ povedal Dávid.

Ďalším prekvapením bolo podľa Dávida, keď nový riaditeľ RTVS odvolal bývalé vedenie rozhlasového a televízneho spravodajstva a nahradil ho bývalými politickými hovorcami. „Odišli skúsení novinári, ktorí pozdvihli dôveryhodnosť aj sledovanosť televízie, ale nahradili ich bývalí hovorcovia aj s konfliktom záujmov. A tento svoj viacrozmerný konflikt záujmov nijako nevyriešili,“ povedal.

Odporúčame aj: Štyria redaktori, ktorí museli odísť zo spravodajstva, žalujú RTVS

„Vytvorila sa atmosféra strachu, nedôvery, ktorá môže vyústiť – a v niektorých prípadoch už aj vyústila – do autocenzúry. Nie sme svedkami cenzúry, ale autocenzúry. Ako môže reportér hrdo a smelo informovať o závažných skutočnostiach, keď nemá dôveru svojho šéfa,“ povedal Dávid.
Dnes už reportér .týždňa povedal aj to, že noví šéfredaktori mu nikdy neprikazovali, ako má o politických stranách informovať.

„Stali sme sa svedkami toho, že nás naši šéfovia na sociálnych sieťach očierňovali, obvinili nás, že sme iba mladí, radikálni, kritizujúci ľudia, ktorí nič nedokázali.“

Odporúčame aj: Zuzana Kovačič Hanzelová: V RTVS je tvrdá normalizácia. Vedenie sa snaží pretláčať hlúposti do vysielania

Na záver Dávid zopakoval obavy, ktoré vyjadrila 60 redaktorov a editorov spravodajstva RTVS v otvorenom liste, z politického zneužívania spravodajstva. „Obávame sa spolitizovania televízie, obávame sa, že budú prehliadané hrozby v podobe hoaxov, falošných správ, konšpirácií a dezinformácií, voči ktorým, mám obavy, súčasné vedenie nebude schopné čeliť,“ povedal Dávid europoslancom.

Zároveň povedal aj to, že ho mrzí, že v slovenskej spoločnosti sa nezdvihla väčšia vlna na obranu RTVS.

Aktualizácia o stanovisko vedenia RTVS (19:15): "Vedenie RTVS už niekoľkokrát deklarovalo, že v RTVS sa pracuje slobodne, bez akéhokoľvek vonkajšieho a vnútorného ovplyvňovania alebo tlakov, čo potvrdzujú aj redaktori, s ktorými RTVS nepredĺžila externú spoluprácu aj tí, ktorí sú momentálne vo výpovednej dobe. Vedeniu mimoriadne záleží na slobodnej a tvorivej pracovnej atmosfére, aby RTVS bola naďalej nezávislou a objektívnou verejnoprávnou inštitúciou," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. 

Záznam diskusie v EP. Príspevok Dávida začína po 23 minúte: