Štrasburský súd nariadil Rusku riadnu lekársku pomoc Sencovovi

Štrasburský súd nariadil Rusku riadnu lekársku pomoc Sencovovi Reprofoto youtube/RT

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vyzval Rusko, aby umožnilo veznenému ukrajinskému režisérovi Olehovi Sencovovi lekárske ošetrenie v zdravotníckom zariadení.

 

Súd dnes v tomto zmysle vydal takzvané predbežné opatrenie, ktoré musí Rusko ako členský štát Rady Európy rešpektovať, informovala agentúra DPA.

Sencov je v ruskej väzbe od mája 2014. V roku 2015 bol v kontroverznom procese odsúdený na 20 rokov väzenia kvôli údajnej príprave teroristických činov na Kryme anektovanom Ruskom. Už viac ako dva mesiace odsúdený drží hladovku, ktorou chce dosiahnuť prepustenie ďalších 70 väznených Ukrajincov.

Štrasburský súd dnes takisto Sencova požiadal, aby svoj protest ukončil a nechal si vykonať úkony na záchranu života.

Filmár sa obrátil na štrasburský súd so sťažnosťou na Rusko už v roku 2014. Ruské úrady viní okrem iného zo zlého zaobchádzania.

Takzvané predbežné opatrenia vydáva štrasburský súd len vo výnimočných prípadoch, keď sťažovateľom hrozí nenapraviteľná ujma, uviedla DPA. V utorok o opatrenie podľa súdu požiadal Sencovov právnik.

Za Sencovovo prepustenie sa zasadzovali známi umelci, ochrancovia ľudských práv aj politici, ale doteraz márne. Sencovova matka v polovici júla požiadala prezidenta Vladimira Putina, aby synovi udelil milosť. Kremeľ sľúbil, že žiadosť posúdi.