Na RTVS začína nová relácia: Ahoj republika! (VIDEO)

Na RTVS začína nová relácia: Ahoj republika! (VIDEO) Foto: ČT

Zaujímavosti z obdobia prvej Československej republiky, súťažné tímy zo Slovenska a Česka a množstvo zábavy.

 S touto ponukou prichádza na obrazovky RTVS nová vedomostná súťaž pre staršie deti „Ahoj, republika!“. Jej premiérovú časť prinesie Jednotka v nedeľu 9. septembra o 9:05.

Ide o spoločný projekt RTVS a Českej televízie k 100. výročiu vzniku prvého spoločného štátu.

„Relácia je primárne určená pre staršie deti, ale aj dospelí si v nej môžu nájsť informácie, ktoré o prvej republike nevedeli. Keď sa uvažovalo o názve novej meny, medzi návrhmi boli aj sokoly, repy alebo levy. Nakoniec sa vybrala koruna. Taktiež existovalo viacero návrhov podoby novej vlajky či už s prúžkami, hviezdičkami alebo vyšitými písmenami ČS. Takýchto informácií je, samozrejme, oveľa viac,“ povedala dramaturgička relácie Viera Košťálová.

Foto Česká televízia

Diváci sa napríklad dozvedia, že prezident Tomáš Garrigue Masaryk okrem češtiny a slovenčiny ovládal ďalších osem jazykov a Milan Rastislav Štefánik ako prvý Slovák dvakrát precestoval svet.

V každej časti relácie, ktoré Jednotka odvysiela vždy v nedeľu, budú proti sebe stáť dva tímy z jedného slovenského a českého mesta. Svoje vedomosti a pohybové zručnosti si zmerajú žiaci základných škôl a gymnázií z Banskej Bystrice, Myjavy, Nových Zámkov, Pezinka, Modry, Piešťan, Brezovej pod Bradlom a Trenčína. Dozvedia sa, ako sa v tom období ľudia obliekali, čo sa vyrábalo, o čom sa učili deti v škole, aké boli vtedy filmové hviezdy, rozhlasové vysielanie, ale aj o úspešných športovcoch. Spoznávať budú dobové predmety, doručia pohľadnice do európskych miest v roku 1918, budú musieť zvládnuť pásovú výrobu, alebo osedlať koňa prezidenta Masaryka.

Foto Česká televízia

„Hlavnou myšlienkou je priniesť informácie o živote v bývalej ČSR, jej osobnostiach a udalostiach moderným a zábavným spôsobom. Detskí diváci sú pre nás veľmi dôležití, a preto sa snažíme vyrábať nové relácie tak, aby si ich obľúbili a radi pozerali na obrazovkách RTVS,“ povedal programový riaditeľ televíznej časti Marek Ťapák.

Moderátormi „Ahoj, republika!“ sú Dominika Morávková, známa z folklórnej šou RTVS Zem spieva, a za českú stranu Marek Adamczyk. Režisérom relácie je Roman Petrenko.