Šimkovičovej známy zakladá celoplošnú televíziu Slovan (rozhovor)

Šimkovičovej známy zakladá celoplošnú televíziu Slovan (rozhovor) Foto: INTV

Televízia má veľa spoločného s niekdajším konšpiračným projektom INTV, ktorého tvárou mala byť Martina Šimkovičová.

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu v stredu udelila licenciu na celoplošnú digitálnu televíziu Slovan. Hoci názov má rovnaký ako športový klub, nebude to športová televízia ale spravodajská.

O licenciu požiadala novozaložená spoločnosť Televízia Slovan, ktorej majiteľom a konateľom je lekár z Martina Peter Kotlár, ktorý sa špecializuje na telovýchovné lekárstvo a ortopédiu. „Bude to nezávislá, komerčná televízia zameraná dominantne na publicistiku a spravodajstvo,“ povedal pre Omediach.com Kotlár. Ten sa v televíznom biznise pritom nikdy nepohyboval. Jedine, čo ho v poslednom období spája s televíziu, je jeho vzťah s poslankyňou a bývalou moderátorkou Martinou Šimkovičovou, ktorá v televízii Markíza skončila, keď zdieľala nenávistné statusy proti utečencom.

Šimkovičová ešte pred príchodom do parlamentu mala byť tvárou INTV, neúspešného projektu konšpiračnej televízie. Hoci INTV Šimkovičovú avizovala v roku 2015 aj v upútavkách, do INTV nakoniec nenastúpila, pretože sa na kandidátke Sme rodina dostala do parlamentu. Ďalšie voľby do parlamentu budú o rok a pol a Šimkovičová dnes ako nezávislá poslankyňa, ktorá hlasuje väčšinou s koalíciou, zatiaľ nemá vyhliadky na ďalšiu politickú kariéru.

Či bude Šimkovičová, ktorá sa zviditeľnila rôznymi extrémistickými, homofóbnymi a proruskými názormi, participovať na projekte novej TV Slovan, alebo či má s televíziou niečo spoločné, Kotlár odmietol odpovedať.

Podobne reagovala na otázku či participuje na projekte televízie Slovan aj Šimkovičová - že k tomu sa nebude vyjadrovať.

Rozhovor s majiteľom televízie PETROM KOTLÁROM

Ako bude vyzerať televízia?
„Televízia má v zámere snahu o decenzurovanie vstupných komunikátov a poskytnutie slovenskému občanovi necenzurované informácie, bez vplyvu mocenských elít a oligarchov na poskytnuté informácie. V dnešnej dobe ide o nevyhnutne potrebný zdroj súvisiaci s blížiacimi sa volebnými obdobiami ako aj potreba poskytnúť priestor novovznikajúcim politickým subjektom."

Kto stojí za televíziou?
"Iba ja."

Je neobvyklé, že vy ako lekár, nikdy STE nepôsobili v médiách, zakladáte spravodajskú televíziu. Prečo?
"K tomuto vám neposkytnem žiadnu informáciu."

Pred pár rokmi vznikla podobná televízia...
"Áno, INTV."

Vaša televízia bude podobná?
"K tomuto sa nevyjadrím."

Súvisí vznik novej televízie s vašim vzťahom s Martinou Šimkovičovou?
"K tomu sa nebudem vyjadrovať."

Bude pôsobiť Martina Šimkovičová v televízii alebo v štruktúrach firmy?
"K tomu sa nebudem vôbec vyjadrovať."

Kde bude sídliť televízia?
"Výkonná zložka bude v Bratislave. Sídlo je v Martine."

Kedy odštartuje?
"Predpokladaný štart je jar 2019."

Kto bude vznik a chod televízie financovať?
"Bez komentára. K tomu sa nebudem vyjadrovať."

Celoplošná Televízia Slovan by mala vysielať 24 hodín denne, v slovenčine. 80 percent vysielania by mali tvoriť programy (zvyšok doplnkové vysielanie), z nich štvrtinu dokumentárne programy, štvrtinu dramatické programy, pätinu spravodajstvo, necelých 9 percent ostatná publicistika, 6,5 percenta detské programy, 6 percent politická publicistika, zvyšok zábavné a vzdelávacie programy. Programová služba má byť šírená prostredníctvom DVB-T.

Podobná televízia INTV mala krátke trvanie. Vznikla v roku 2015 a v roku 2016 zanikla. Zmohla na provizórne vysielanie s niekoľkými vydaniami amatérskych spravodajských relácií, kde nechýbali konšpirácie a proruské správy po vzore Slobodného vysielača. Správy dodávalo občianske združenie zakladateľa Slobodného vysielača Norberta Lichtnera, o.z. ktorý bol aj spoluvlastníkom televízie. Televízia má za sebou policajnú raziu, kvôli trestnému stíhanému Petra Puškára, ktorého meno sa s televíziou neoficiálne spájalo a ktorého televízia vo svojich správach aj obhajovala.