Rezníkove čistky pokračujú: V RTVS končí spolutvorca Silnej zostavy a ďalších formátov

Rezníkove čistky pokračujú: V RTVS končí spolutvorca Silnej zostavy a ďalších formátov

Vedenie RTVS pokračuje v zbavovaní sa nepohodlných ľudí.

RTVS nečakane ukončila spoluprácu s kreatívnym producentom vývoja RTV Tomášom Kaminským, ktorý sa podieľal na príprave viacerých formátov pre RTVS.

Režisér, scenárista, novinár a producent Kaminský bol kreatívnym producentom diskusnej relácie Silná zostava, stál za jej vznikom a podieľal sa aj na príprave relácií SK:Dejiny a Experiment.
„Predvčerom som sa dozvedel, že aktuálny riaditeľ (Jaroslav Rezník - pozn red.) sa osobne zaangažoval na poslednú chvíľu a tak končím vo verejnoprávnej telke presne na Silvestra!“ povedal Kaminský.

Kaminský bol interným zamestnancom RTVS a mal zmluvu na dobu určitú, ktorá končila ku koncu decembra. Bežne pokračoval na príprave formátov na rok 2019 s tým, že mal teraz s vedením podpísať novú zmluvu. Považuje za nekorektné, že vedenie RTVS mu žiadne výhrady netlmočilo A ani to, že s ním už nechce ďalej spolupracovať. „Je to úplne neprofesionálne, neetické, malicherné a hlavne nechlapské,“ povedal Kaminský pre Omediach.com. "Je to ako keď Lidl dáva retro akciu - Rezník mi ukázal, ako to bolo za čias mojich rodičov za normalizácie, keď sa vyhadzovalo z práce za názor bez uvedenia dôvodu, napríklad za nesúhlas s inváziou sovietskych vojsk. Je to pre mňa aj závan mečiarizmu, ktorý som zažil ako elév v TASR," dodal.

Proti ukončeniu spolupráce s Kaminským sa ozvali viacerí externí spolupracovníci, ktorí mu poslali Otvorený list.

Viac: Baková, Strižinec, Petková a ďalší posielajú Rezníkovi otvorený list

Formáty, ktoré Kaminský pripravoval pre RTVS, získali v roku 2018 viacero ocenení: Silná zostava získala Novinársku cenu v kategórii Audiovizuálna žurnalistika - Najlepší rozhovor, beseda, diskusia, dokument Posledný autoportét (r. Marek Kuboš), v ktorom bol Kaminský dramaturgom, získal špeciálne uznanie poroty Artfilm Košice a IDFF Jihlava a film Prípad Kalmus (r. Adam Hanuljak), v ktorom bol Kaminský filmovým producentom, získal cenu Cinematik.doc na IFF Cinematik Piešťany.

Tomáš Kaminský je ďalší na zozname ľudí, ktorí po príchode Jaroslava Rezníka pre pomery v RTVS znechutene odišli alebo museli odísť.

Podobne, ako je to v prípade Kaminského, funguje to aj na iných oddeleniach RTVS, keď zamestnanci nečakane končia bez zjavného dôvodu.

Pokúšame sa získať stanovisko vedenia RTVS.