Na Štedrý večer RTVS prinesie novú rozprávku Vianočné želanie (VIDEO)

Na Štedrý večer RTVS prinesie novú rozprávku Vianočné želanie (VIDEO) Foto: DNA

RTVS v spolupráci s DNA production pripravila na tieto vianočné sviatky vlastnú rozprávku.

Rozprávka Vianočné želanie prinesie silný príbeh, napätie, ale aj večný boj dobra a zla, sľubuje RTVS.

Odvysiela ju v premiére 24. decembra o 20.40 na Jednotke.

O čom je Vianočné želanie?

Úprimným želaním princeznej Michaely je, aby sa jej otec uzdravil z ťažkej choroby. Keď sa dopočuje o legende o zázračnej korune kráľa Svaroga, ktorá môže jej otca uzdraviť, vydáva sa na cestu hľadať stratené kráľovstvo. Počas putovania stretne kováča Martina, dobrosrdečného a pracovitého mládenca, ktorý je však od narodenia slepý. Martin princeznej pomôže nielen podkuť koňa a nabrúsiť meč, ale aj neskôr, keď sa Michaela nevracia z nebezpečnej cesty, rozhodne sa ju hľadať a zachrániť. Cesta za šťastím a láskou však nikdy nie je jednoduchá, a tak aj kováč Martin musí prekonať mnohé prekážky.

Režisér Peter Bebjak si vysvetľuje scénku s hercami Csongorom Kassaiom a Richardom Autnerom  Foto: DNA/RTVS

Odporúčame aj: Rozprávka Vianočné želanie sa natáčala na Orave ale aj inde, pozrite si foto z natáčania (FOTO)

V príbehu vystupujú rôzne zázračné bytosti, je v ňom veľa čarov, napätia, tajomstiev, a to všetko v magickej, poetickej atmosfére Vianoc, keď majú ľudia k sebe bližšie a keď sa plnia najtajnejšie želania. „Silnou stránkou a korením Vianočného želania je humor, ktorého nositeľmi sú veršujúci, stále hladný škriatok a nahluchlá tetuška ježibaba. Je to rozprávka s klasickými rozprávkovými motívmi, no netradičným hrdinom, ktorý ich posúva do celkom nových originálnych súvislostí,“ povedala dramaturgička RTVS Halka Marčeková.

Odporúčame aj: Titulnú skladbu k rozprávke Vianočné želanie naspievali Ďurica a Martausová (VIDEO)

V rozprávke diváci uvidia mladých slovenských hercov, ale aj hviezdy slovenského filmového plátna. V hlavnej úlohe princeznej Michaely sa predstaví Simona Kollárová, kováča Martina stvárnil Richard Autner. Okrem nich Tomáša Maštalíra, Lukáša Vaculíka, Jána Galloviča, Csongora Kassaia či Juditu Hansman. Režisérom Vianočného želania je Peter Bebjak, pre ktorého ide o prvý rozprávkový režisérsky debut.

Titulnou skladbou rozprávky Vianočné želanie je pieseň Holubička, ktorú naspievali Adam Ďurica a Sima Martausová. Filmovú verziu tejto skladby, ktorá patrí aktuálne medzi najhranejšie slovenské skladby, nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša.