Nový šéf Reportérov chcel byť novinárom a poslancom zároveň

Nový šéf Reportérov chcel byť novinárom a poslancom zároveň Foto: Linkedin Bolješik

RTVS má od 1. februára nového šéfa investigatívnej relácie Reportéri aj publicistickej relácie Občan za dverami.

Vincenta Štofaníka, ktorý sa rozhodol z pozície odísť, nahradí v oboch reláciách Richard Bolješik, ktorý prišiel do RTVS pred rokom.

Bolješik a Štofaník už v minulosti spolu pracovali v TA3. Bolješik ako redaktor investigatívnej relácie Čierny Peter a Štofaník ako jeho šéf.

V roku 2006 Štofaník ukončil spoluprácu s Bolješikom. Dôvodom bolo to, že Bolješik kandidoval v komunálnych voľbách do mestského zastupiteľstva Bratislavy ako nezávislý kandidát. Práve kvôli kandidatúre na poslanca televízia TA3 s ním a s dvomi redaktorkami ukončila spoluprácu. Ich kandidatúru označila za „konflikt záujmov a porušenie etického kódexu novinára“. Zároveň vedenie TA3 povedalo, že títo redaktori (nekonkretizovalo, ktorí) chceli z týchto územných celkov točiť aj reportáže, čo vedenie televízie "včas zachytilo a nedovolilo im to."

Odporúčame aj: Z Reportérov odchádza ich šéf Vincent Štofaník

Bolješik v tom problém nevidel. „Nikto z nás netušil, že by to mohol byť problém, pretože v zastupiteľstvách nájdete množstvo novinárov a publicistov. Necítim sa ako novinár zbavený svojich ústavných práv - právo voliť a byť volený,“ reagoval vtedy Bolješik.

„Konflikt záujmov medzi prácou spravodajského či investigatívneho novinára, ktorý kontroluje najmä politikov, a držaním či kandidovaním na politickú funk­ciu, je jasný. Naraz sa tieto činnosti poctivo vykonávať nedajú,“ napísal vtedy Gabriel Šípoš z Transparency International.

Komentovala to vtedy aj riaditeľky Centra spravodajstva SRo Anna Sámelová. „Ako dlhoročný novinár si neviem predstaviť, ako je možné zosúladiť mimo konfliktu záujmov nestranné, nepolitické informovanie o aktivitách v mestských zastupiteľstvách alebo mestách v situácii, ak tam sedím alebo kandidujem za niektorý z politických subjektov,“ povedala Sámelová pre SME.

Podľa aktuálneho štatútu RTVS je neprípustné, aby programový pracovník RTVS spájal programové pôsobenie pre RTVS so svojou činnosťou v politickom alebo inom názorovom zoskupení.