Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon

Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon Foto: FB P. Pellegrini

V stredu večer pár hodín pred začiatkom moratória pred prezidentskými voľbami vystúpil premiér Peter Pellegrini v RTVS s mimoriadnym prejavom.


Hoci Pellegrini žiadneho kandidáta nemenoval, nepriamo podporil kandidáta vlastnej politickej strany Smer – Maroša Ševčoviča, ktorého premiér podporoval aj počas predvolebnej kampane. Podobné vystúpenie mal Ševčovič aj v TA3.

Proti vystúpeniu premiéra Pellegriniho v RTVS a TA3 podal poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý je predsedom OKS, sťažnosť na Radu pre vysielanie a retransmisiu. Vystúpenie premiéra bolo venované prezidentským voľbám a hoci premiér priamo nemenoval žiadneho kandidáta, z kontextu aj obsahu jeho vystúpenia bolo zjavné, že vyjadruje podporu jednému konkrétnemu kandidátovi, napísal v sťažnosti Dostál. „Z celého vystúpenia bolo podľa môjho názoru zjavné, že ním predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý je zároveň podpredsedom politickej strany SMER-SD, vyjadril podporu konkrétnemu kandidátovi. Domnievam sa, že odvysielaním vystúpenia predsedu vlády Petra Pellegriniho (SMER-SD) mohlo prísť k ovplyvneniu hlasovania voličov v prospech konkrétneho kandidáta a tým k porušeniu povinnosti vysielateľa podľa zákona o volebnej kampani, ktorý vysielanie takýchto programov zakazuje,“ tvrdí Dostál.

Za porušenie zákona môže Rada uložiť vysielateľovi pokutu vo výške od 663 eur do 66 387 eur.

Na sťažnosť dnes reagoval premiér Pellegrini, ktorý tvrdí, že prejavom neporušil zákon. „Dal som si záležať na striktnom dodržaní zákona – teda nemenovať žiadneho konkrétneho kandidáta ani politickú stranu. Poprosil som len ľudí, aby predovšetkým prišli voliť. Poznamenal som však, že dôležité je aj to, komu dajú svoj hlas. A pomenoval som hodnoty, ktoré by podľa môjho názoru mala hlava štátu vyznávať,“ napísal Pellegrini na facebooku.

V prejave Pellegrini okrem iného povedal, že „mimoriadne dôležitou úlohou prezidenta je zahraničná politika. Aby v nej bol úspešný, potrebuje skúsenosti, kontakty a medzinárodný rešpekt,“ čím mohol myslieť len Ševčoviča, ktorý ako jediný má spomedzi hlavných kandidátov skúsenosti v zahraničnej politike.