Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky

Obvinený z vraždy hovoril vo výpovedi o otrávení televíznej redaktorky Foto: RTVS

Ján Kuciak možno nie je jediný novinár, ktorý sa stal obeťou vraždiaceho komanda Mariana Kočnera.

V uznesení o vznesení obvinenia voči Kočnerovi sa objavilo meno novinárky, bývalej redaktorky RTVS a predtým JOJ, ktorá náhle zomrela na prelome rokov 2016 a 2017. Vo výpovedi podozrenie vyslovil obvinený Zoltán Andruskó.

"V lete 2016 ho (Andruskóa) poprosila Alena (Zsuzsová), aby ju zobral do lesa, kde zbierali muchotrávky zelené. Následne na konci r. 2016 bola podľa jeho vedomostí otrávená jedna novinárka, p. Kočkovičová," píše sa v uznesení. Prvú krátku informáciu o tejto neobvyklej výpovedí priniesla televízia JOJ už minulý týždeň, novinárku vtedy nemenovala. JOJ tak urobila až dnes, keď sa skontaktovala s manželom mŕtvej novinárky. Ide o bývalú redaktorku RTVS a predtým televízie JOJ Leonu Kočkovičovú Fučíkovú, ktorá prinášala spravodajstvo najmä z Nových Zámkov a juhu Nitrianskeho kraja. To, že v uznesení sa naozaj spomína jej meno nám potvrdili nezávisle zdroje, s tým, že v uznesení je len krátka zmienka, kde Andruskó neuviedol žiadne bližšie podrobnosti.

Televízna a rozhlasová reportérka Kočkovičová Fučíková zomrela náhle vo veku 32 rokov posledný deň v roku 2016. Čiže nie v lete, keď bola Zsuzsová na muchotrávky, ale v zime. Bola s rodinou na silvestrovskej lyžovačke, kde nič nenasvedčovalo tomu, že má nejaké zdravotné problémy. Počas večere zbadala, že má modriny, podľa JOJ neskôr jej stŕpla ruka a prišlo nevoľno, CT vyšetrenie ukázalo krvácanie do mozgu, upadla do bezvedomia, diagnostikovali jej akútnu leukémiu. Po dvoch dňoch v nemocnici zomrela. „Súdna pitva vykonaná nebola. Lekári prípad uzavreli ako akútnu leukémiu, s tým, že príčinou smrti bolo masívne krvácanie do mozgu,“ informovala televízia JOJ.

Televízia JOJ kontaktovala manžela redaktorky. Podľa neho Alenu Zsuzsovú nepoznala a nevie o tom, že by mala vyhrážky, alebo strach. Kočnerovým kauzám sa podľa dostupných informácií počas svojej novinárskej kariéry nevenovala.

Podľa televízie JOJ je niekoľko možností, prečo Andruskó vypovedal o jej otrávení. „Zsuzsová mohla smrť novinárky využiť na to, aby zastrašila Andruskóa tým, že skončí rovnako, ak nebude poslúchať. O jej vyhrážkach aj vypovedal. Zsuzsová mohla mať tiež záujem na likvidácii Leony, no zomrela bez jej pričinenia. Existuje však aj možnosť, že Andruskóva výpoveď stojí na reálnom základe a Leona bola naozaj otrávená,“ povedal redaktor televízie JOJ Dárius Haraksin.

Polícia ani prokuratúra sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili. JOJ oslovila aj banskobystrickú nemocnicu, ale aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, tiež odborníkov na súdne lekárstvo. Úrady teraz zisťujú okolnosti náhleho úmrtia.

Reportáž Leony Kočovičovej Fučíkovej z roku 2015: