Topky.sk sa ospravedlnili bývalej redaktorke RTVS, po 5 rokoch a až po rozhodnutí súdu

Topky.sk sa ospravedlnili bývalej redaktorke RTVS, po 5 rokoch a až po rozhodnutí súdu Ilustr. foto: Omediach.com

Bývalá redaktorka Slovenskej televízie vyhrala na Krajskom súde v Bratislave spor so spoločnosťou Zoznam.sk.

Lucia Tomečková podala žalobu za článok z roku 2014 na webe Topky.sk,ktorého témou bolo, že pred 20 rokmi, keď ešte nepracovala v RTVS, sa vo filme objavila odhalená a redakcia to spojila s jej prácou redaktorky, ktorá sa venovala v RTVS zdravotníctvu a spomenuli aj to, že má dcéru a manžela.

Topky.sk po piatich rokoch zverejnili toto ospravedlnenie, nie však na titulke, ale v sekcii Prominenti*:

AKTUALIZÁCIA: Po upozornení právnika redaktorky, redakcia dala dodatočne odkaz na ospravedlnenie na úvodnú stránku.

"Kto niečo také nezažil ako obyčajný človek, nie verejný činiteľ, nevie si ani predstaviť, ako bolestivé to bolo a stále je pre mňa a našu rodinu. Nikdy som si nepomyslela, že vie tak novinár ublížiť zákerne novinárovi, ako to v posledných rokoch sledujeme na Slovensku. Viac ako päť rokov som bojovala práve proti takým "tiež novinárom a vydavateľstvám" ako som v mojom prípade mala "tú česť" ja. Kde "pracuje" tiež novinárka", ktorá sa pod svoj článok hanbila podpísať a súd ju musel dvakrát predvolať, aby zistil, kto ten zákerný a skazený, prekrútený a zvrátený článok napísať. Kto sa neštítil v ňom ešte presne zadefinovať aj moju dcéru a manžela. Len preto, aby sa ma pre moju poctivú novinársku prácu o rezorte zdravotníctva pokúsil akýmkoľvek spôsobom pošpiniť a znevážiť," reagovala pre Omediach.com Lucia Tomečková, ktorá v súčasnosti vedie web Dalito.sk.

Novinárka zvažuje dovolanie na Najvyššom súde. „Či využijem dovolanie na Najvyšší súd ohľadom finančného odškodnenia, ktoré mi v plnej sume OS Bratislava V. priznal a Krajský súd Bratislava zrušil, sa ešte rozhodnem po dohode s najbližšími, lebo dokazovanie ochrany osobnosti bolo pre mňa aj ako ženu, matku a manželku obrovským traumatizujúcim "zážitkom". Zatiaľ je pre mňa rozsudok aspoň ako takým zadosťučinením a verím, že v budúcnosti pomôže všetkým čestným novinárom, pred tými skazenými, ktorých je, bohužiaľ, evidentne medzi nami dosť. Mám však dobrý pocit aspoň z toho, že som snáď precedensom niekomu zo skutočných novinárov, ktorí si iba poctivo robia svoju prácu, pomohla, aby sa nemuseli báť zastrašovania a špinavej snahy ovplyvniť ich prácu akýmkoľvek skazeným spôsobom. Dokázala som totiž, že aj obyčajný človek môžem vyhrať nad tak veľkým "tiež mediálnym domom."," dodala Tomečková.

Redaktorka žiadala ospravedlnenie a odstránenie článku pred piatimi rokmi, už pred piatimi rokmi podala v súvislosti s článkom žalobu o ochranu osobnosti.
Okresný súd Bratislava V. v roku 2014 redaktorke vyhovel a uložil spoločnosti Zoznam odstrániť článok spolu so všetkými s ním zverejnenými fotografiami z domény topky.sk a zo všetkých jej webových stránok a uložil spoločnosti aj sa verejne ospravedlniť na úvodnej stránke topky.sk.

Spoločnosť sa odvolala a tak o prípade v apríli 2019 rozhodoval krajský súd, ktorý tiež dal za pravdu novinárke a uložil vydavateľstvu odstrániť článok aj so všetkými s ním zverejnenými fotografiami z topky.sk a jej ďalších domén a uložil vydavateľstvu povinnosť s ospravedlniť sa.

Článok síce stiahli a Topky.sk zverejnili 28.4. ospravedlnenie, ale podľa Tomečkovej nie tak, ako podľa rozsudku mali. „Toto zverejnenie nespĺňa kritéria stanovené rozsudku OS, nakoľko sa nenachádza na úvodnej webovej stránke domény topky.sk, ale až v sekcii Prominenti, pričom na úvodnej stránke v rámci tejto sekcie nie zverejnený odkaz na toto ospravedlnenie,“ reagoval právny zástupca redaktorky.

Andrea Mlynárová PR & Marketing manager Zoznam.sk tvrdí, že článok (ospravedlnenie) je zverejnené na topky.sk v zmysle rozhodnutia súdu. „Aktuálne zvažujeme podanie mimoriadneho opravného prostriedku,“ povedala Mlynárová. „Spoločnosť Zoznam kategoricky odmieta akékoľvek vyjadrenia a náznaky smerujúce k vyvolaniu dojmu, že jej novinári svojou redakčnou činnosťou majú úmysel kohokoľvek zastrašiť, ovplyvniť prácu iných novinárov alebo zabrániť im v pracovnej činnosti,“ reagovala Mlynárová na vyjadrenia Tomečkovej.