Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO)

Eurovíziu vyhral Holanďan, vystúpila aj Madonna (VIDEO) Reprofoto youtube Eurovízia

Víťazom 64. ročníka medzinárodnej speváckej súťaže Eurovízia sa stal holandský spevák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila so skladbou Friend of a Friend na jedenástom mieste.

Finále súťaže sa konalo v izraelskom Tel Avive. Zúčastnili sa ho zástupcovia 26 krajín, ako zvláštny hosť vystúpila americká speváčka Madonna. O víťazoch rozhodujú hlasy národných porotcov všetkých zúčastnených štátov, ku ktorým sa potom pripočítajú hlasy divákov.

Dvadsaťpäťročný víťaz Duncan Laurence, ktorý súťažil s piesňou Arcade, získal celkom 492 bodov, z toho 231 bodov od porotcov a 261 bodov od divákov. Holandsko tak dosiahlo v súťaži už piate víťazstvo a získalo právo hostiť budúci ročník. Na svoje piate víťazstvo krajina čakala od roku 1975.


Slovensko sa už dlhšie súťaže nezúčastňuje.

ČR poslala do súťaže skupinu Lake Malawi, ktorá získala vo finále celkom 157 bodov. V hlasovaní porotcov dostala 150 bodov, čo ju radilo na ôsme miesto. Od divákov však dostala iba sedem bodov, čo bol tretí najhorší výsledok. Celkovo tak česká kapela obsadila jedenástu priečku.

Tohto ročníka Eurovízie sa zúčastnili zástupcovia celkom 41 krajín. Do finále postúpili dve desiatky súťažiacich z dvoch semifinále. Automatický postup mali navyše ako vždy zaistený zástupcovia piatich krajín, ktoré najviac prispievajú do rozpočtu usporiadateľskej organizácie, čo sú Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, a štát, kde sa súťaž organizuje, tentoraz Izrael.

Izraelské usporiadateľstvo od samého počiatku budilo kontroverzie. Izraelská vláda pôvodne usilovala o to, aby sa súťaž konala v Jeruzaleme, nakoniec sa ale organizátori rozhodli pre Tel Aviv. Podľa kritikov chce Izrael celou akciou odviesť pozornosť od násilia v palestínskom Pásme Gazy a na okupovanom Západnom brehu Jordánu.