Print this page

Nový podpredseda licenčnej rady písal oslavné ódy na Tisa Foto: RVR a titulka knihy

Obdivovateľ prezidenta vojnového Slovenského štátu a odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa rozhoduje o tom, čo je správne a čo nie vo vysielaní rádií a televízií na Slovensku.

 

Členovia Rady pre vysielanie a retransmisiu si tento týždeň zvolili nového podpredsedu Petra Kubicu, na miesto po Ľubomírovi Kmecovi, ktorému skončilo funkčné obdobie.

Kubica bol v minulosti hovorcom a riaditeľom odboru kultúry a cestovného ruchu Žilinského samosprávneho kraja, v komunálnych voľbách kandidoval za Smer a je autorom viacerých kníh pre deti a dospelých. Zviditeľnil sa aj písaním vzletných básní plných obdivu k prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi.

Je spoluautorom zbierky básní na oslavu Tisa, ktorá vyšla v roku 2004. Na titulke zbierky je uvedený ako autor spolu s Pavlom Holeštiakom.

V knihe sú zozbierané obdivné fašizoidné ódy na Tisa od rôznych autorov, prispeli tam okrem Holeštiaka, Kubicu aj bývalý poslanec za SNS, ktorý neoprávnene používal profesorský titul a manželka ho obvinila z pokusu o vraždu jej a jej detí, Jozef Rydlo. Ódami na Tisa prispel aj poslanec Smeru Ján Podmanický.
Infantilné básne o Tisovi vzbudili pozornosť už v minulosti.

V roku 2007 vybral redaktor Plus 7 dní zo zbierky tieto perly:

- Tiso, skvost si, i anjel úcty, Kristus ťa objíma - kto z vás je spasiteľ? Rozdielu niet.
- Slovák slávny, dar nám Bohom darovaný - bojovník za práva ľudu, nástupca Andreja Hlinku... Vlastenec tiež mimoriadny - konal divy.
- Si naša legenda, tvoje slovo je ako plamienok, ako riečny tok, ako fluidum, vlieva nám nádej - do srdca i do dúm.
- Ostalo po ňom viacej perál než po zbabelcoch pien a trusu... To podľa osobného vkusu, tam sa trus, tu sa perla páči - sám na vás všetkých stačí, dráči.
- Rozhodne sa priznávame k bytčianskemu obrovi - ktorý z výšin, zhora z nebies, k národu hovorí.
- Milé sestry, milí bratia, od detí do starca, dobrý Slovák oslavuje štrnásteho marca - pripravte sa všetci na boj i na ťažké skúšky, dar slobody nepadne nám ako zrelé hrušky.
- Bože ťa požehnaj, drahý pastier, ktorý také dobré a zlaté srdce máš.
- Zvážať si kázal i k chlebu sadnúť, modliť sa, spievať i v dome vládnuť - pre rodných vnukov, pre detné deti, sťa symbol boja, smrť tvoja svieti.

„Vydanie tejto antológie je skutočne obludnosť. O tom niet sporu. Ako celok ide o fašizoidný produkt, ktorý oslavuje vojnového zločinca a verného spojenca Hitlera. Medzi básnikmi sú zastúpení aj exiloví predstavitelia katolíckej moderny, ktorí sa svojho ideologického presvedčenia nikdy nevzdali, sú tam aj Tisovi obdivovatelia rôzneho druhu, ktorých spája to, že ich veršovačky nemajú žiadnu literárnu hodnotu,“ napísal o knihe básnik a publicista Ján Štrasser.

Kubica je členom Rady od januára 2019.