Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy

Parlament zrušil koncesionárske poplatky pre časť obyvateľov. Pozrite sa pre koho a od kedy Foto: Omediach.com

Parlament dnes schválil novelu zákona, ktorou zrušil koncesionárske poplatky pre dôchodcov, ľudí v hmotnej núdzi a pre zdravotne postihnutých.


S návrhom prišla SNS, podľa jej predsedu Andreja Danka koncesionárske poplatky sú minulosť. S návrhom na celkové zrušenie koncesionárskych poplatkov, nielen pre isté skupiny obyvateľstva, prišla v minulosti SaS.

 Základná sadzba úhrady je 4,64 eur za každý mesiac, ktorú má povinnosť platiť fyzická osoba, ktorá je evidovaná v evidencii odberateľov elektriny.

Poberatelia dôchodku (starobného, invalidného, vdovského a sirotského) a ľudia v hmotnej núdzi mali doteraz povinnosť platiť polovičnú sumu – čiže 2,32 eur mesačne. Podľa novej úpravy zákona budú od povinnosti oslobodení.

Podľa novej úpravy zákona, ktorá vstúpi do platnosti 1. januára 2020, poplatky za služby RTVS sa vôbec nebudú týkať:

- poberateľov dôchodkových dávok (starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, vdovského a vdoveckého dôchodku, a sirotského dôchodku), ktorí nemajú pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti a nežijú v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti,
-poberateľov dávky v hmotnej núdzi a osoby spoločne posudzované s poberateľom dávky v hmotnej núdzi.

Zmena zákona platí od 1. januára 2020, ak ju podpíše prezidentka.

Odporúčame aj: Ako ušetriť na koncesionárskych poplatkoch, prinášame rady a tlačivá

Chýbajúcich osem miliónov eur, o ktoré RTVS touto úpravou príde, bude verejnoprávnej RTVS vykompenzované zo štátnej kasy, čiže poskladajú sa nato podobne, ako pri inom návrhu SNS - vlakoch zadarmo, všetci.