Prečo seriál Jenny vyvolával emócie už pred štartom a o čom vlastne je? (VIDEO)

Prečo seriál Jenny vyvolával emócie už pred štartom a o čom vlastne je? (VIDEO) Foto: JOJ

Televízia JOJ prináša na obrazovku neobvyklý seriál.

Neobvyklý preto, lebo vychádza na motívy skutočných príbehov, ktoré sa odohrávajú na onkologickom oddelení v bratislavskej nemocnici, v ktorej sa aj seriál natáčal. „Seriál Jenny sa odohráva na mieste, ktoré v realite nechceme nikdy zažiť. Rozpráva príbeh o rakovine, ale rozpráva to cez postavy, ktoré sú pripravené bojovať a nestratiť humor ani nadhľad,“ informuje televízia.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Jenny (FOTO)

Dramatický seriál s názvom Jenny prinesie podľa tvorcov emotívny, no zároveň optimistický pohľad do života mladých ľudí s ťažkou diagnózou.

Hlavná hrdinka je 15-ročná vášnivá tanečníčka, ktorá žije len s otcom a mladším bratom. Počas tréningu na tanečnú súťaž začne pociťovať slabosť a príznaky choroby. Postupne sa cíti čoraz horšie a jej telo v istom momente zlyháva. Hoci dúfa, že je to len obyčajný vírus, z ktorého sa rýchlo vylieči, krutá realita onkologickej diagnózy prevráti život naruby nielen jej, ale aj celej rodine.

Otec, ktorý už prišiel o manželku, sa cíti bezmocný. Mladšiemu bratovi zas chýba sestrička. Po počiatočnom šoku však v sebe Jenny objaví veľkú silu, pričom odhodlanie bojovať jej dodáva aj rodina. Keďže život je nevyspytateľný, i v tom najhoršom období prináša čosi dobré.
Sympatická tínedžerke si v nemocnici nájde priateľa Olivera a aj svojho strážneho anjela v podobe sestričky Laury. Oporou budú pre ňu aj kamarátky-tanečníčky, ktoré za múry nemocnice vnesú pohyb a rytmus.

Foto: JOJ

Na seriály spolupracovali lekári z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) a Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. „To, čo uvidia diváci, je doslova to, čo sa odohráva denno-denne v našich priestoroch, v našej klinike, v našich ambulanciách. Nie sú to vymyslené príbehy, nie sú to nereálne scenáre, nereálne rozhovory. Naozaj toto sa deje denno-denne,“ vysvetlil generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. Zdravotníci veria, že aj vďaka seriálu sa konečne leukémia a rakovina prestanú vnímať ako tabu. Zároveň dúfajú, že to uľahčí príchod detí a rodičov na túto kliniku. „Našim cieľom bolo, aby sme priblížili reálny život, ktorý naši pacienti prežívajú. Keď sem príde prvýkrát rodina so svojim dieťaťom, tak je to naozaj miesto, kde nikto nechce byť,“ povedala prednostka kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Alexandra Kolenová.

Foto: JOJ

Ročne na diagnózu seriálovej Jenny ochorie 30 detí. Kolenová však pripomína, že v súčasnosti sa vylieči osem z desiatich detí. V niektorých prípadoch je to až deväť detí z desiatich. Seriál Jenny podporujú aj ďalší zdravotníci z celého Slovenska. Pozitívne ohlasy na odtabuizovanie témy onkologických ochorení vítajú Detská fakultná nemocnica v Košiciach, Fakultná nemocnica v Trenčíne či nezisková organizácia Deťom s rakovinou.

Kto si v seriáli zahrá?
V hlavných úlohách sa vo výnimočnom seriáli Jenny predstavia Bára Očenášová, Ján Koleník, Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová, Marián Mitaš, Vlastina Svátková či Simon Štubniak.

Prvú časť seriálu Jenny JOJ odvysiela v nedeľu 1. marca o 20:35.