Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO)

Nevyvážené O 5 minút 12 prinieslo RTVS historický rekord (VIDEO) Reprofoto RTVS

Posledná diskusná relácia O 5 minút 12 pred voľbami si pripísala historický rekord v sledovanosti.

Diskusia zaujala rekordné množstvo divákov, pričom sledovanosť 646.000 divákov bola najvyššia v ére peoplemetrového meriania. S podielom na trhu 39,5 % v cieľovej skupine 12+ sa stala najsledovanejším programom na trhu v 8. týždni, pochválila sa RTVS.

Hoci je jasné, že posledná takáto relácia pred voľbami má zásadný vplyv na rozhodovanie voličov, v RTVS sa tvária, akokeby voľby o 6 dní neboli a do štúdia nezavolali lídrov najsilnejších strán, ale pozvali predsedov parlamentných strán. V štúdiu tak bol Andrej Danko za SNS s percentami na hranici a pod hranicou zvoliteľnosti, no chýbali tam lídri strán PS/Spolu a Za ľudí, ktorí majú výrazne viac, ale napríklad aj KDH, ktoré má podľa prieskumov viac percent ako SNS.

Odporúčame aj: Rezník vypomáha Dankovi do poslednej chvíle, pchá ho aj tam, kde už nepatrí

V diskusii chýbal aj zástupca Smeru. Pôvodne mal prísť premiér Peter Pellegrini, ten však skončil v nemocnici. Robert Fico bol podľa hovorcu najprv zdravotne indisponovaný, potom hovorca informáciu upravil a za neúčasť v diskusii sa za Smer ospravedlnil.

Podľa tém debaty a aj toho, ako reagovali politici a dvojica moderátorov, diskusia sa jednoznačne profilovala ako predvolebná, ale bez toho, aby ako dodržiavala pravidlá v tom, kto má mať aký priestor.

Danko mal jednoznačne najvýraznejší priestor. Relácia sa začínala jeho citátom a jeho témou - mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorú inicioval. Danko dokonca prvý otváral aj samotnú debatu a celkovo dostal výraznejší priestor ako ostatní rečníci.