Rezník sa v Českom rozhlase dlho neohrial. Po škandále s platbami pre dcéry skončil

Rezník sa v Českom rozhlase dlho neohrial. Po škandále s platbami pre dcéry skončil Foto: RTVS

"Kontroverzný nástup, človek s veľmi problematickou povesťou..." takto pred pol rokom písali české médiá o Jaroslavovi Rezníkovi, keď sa dozvedeli, že nastúpil na sekretariát k svojmu známemu generálnemu riaditeľovi Českého rozhlasu René Zavoralovi ako "odborný pracovník" bývalý šéf RTVS Jaroslav Rezník. A to pritom sa ešte nevedelo o najnovšej kauze ohľadom platieb školného pre jeho dcéry.

Po pol roku Rezník v ČRo skončil. „Pán Rezník podal výpoveď k 30. aprílu. Už nepracuje v Českom rozhlase,“ povedal v rozhovore pre český denník Právo  šéf ČRo René Zavoral.

Výpoveď tak Rezník podal len pár týždňov po prepuknutí kauzy, ktorú aktuálne preveruje polícia aj prokuratúra. V polovici apríla Denník N odhalil kauzu státisícových platieb pre Rezníkove dcéry od podnikateľa Petra Kubu obžalovaného z prania špinavých peňazí v kauze Dobytkár – platil im štúdium a posielal im aj peniaze na účet. Podľa Denníka N zaplatil Peter Kuba na štúdium dcér Rezníka asi 200-tisíc eur. Agentúra Roko Petra Kubu pritom roky spolupracovala s verejnoprávnymi médiami, ktorým Rezník šéfoval. Vzniká tak podozrenie, či nešlo o úplatky. Rezník to však odmieta a v reakcii pre Denník N to vysvetľoval štýlom, ako keby nevedel používať počítač a zrealizovať jednoduchú platbu. Tvrdil, že najprv sa pomýlil a priateľ Kuba mu s tým pomohol, zaplatil a on mu vaj pravidelne v hotovosti peniaze vracal. A potom to už zaužívali. „Ja som vždy so ženou vyskladal peniaze doma a doniesol mu ich. Bolo to pohodlné.“

Ešte pred mesiacom Český rozhlas tvrdil, že sa ho Rezníkove slovenské problémy netýkajú: „K informáciám, ktoré uvádzate, môžem len napísať, že sa nijako netýkajú Českého rozhlasu, a preto ich komentovať nebudeme,“ citoval v apríli Denník N hovorcu Českého rozhlasu Jiřího Hošnu.

Dnes už má vedenie ČRo zjavne iný názor. „Bol aktívny pri vyhľadávaní európskych zdrojov financovania RTVS. To bol dôvod, prečo som ho oslovil. Až následne som sa dozvedal z médií nejaké správy.... Čo ma mrzí, sú veci, ktoré sa o jeho osobe objavovali a ktoré som nepoznal. Ale pevne verím, že sa mu ich podarí vysvetliť,“ povedal k odchodu Rezníka riaditeľ ČRo v rozhovore pre Právo.