RTVS má nového redaktora - bývalého hovorcu Vladimíra Mečiara

Foto: Facebook Stanislav Háber Foto: Facebook Stanislav Háber

Dlhoročný obhajca Vladimíra Mečiara a vlády HZDS Stanislav Háber našiel nové uplatnenie - pracuje ako redaktor v sekcii nových médií vo verejnoprávnej RTVS.

Stanislav Háber pred niekoľkými dňami nastúpil  na sekciu nových médií RTVS, ktorá má na starosti nový spravodajský web RTVS spravy.rtvs.sk a web rtvs.sk.

Háber, ktorý sa dnes prezentuje hlavne ako spisovateľ, bol riaditeľom odboru verejnej mienky a tiež hovorcom HZDS. Za éry únosu prezidentovho syna, v období smrti Róberta Remiáša, bol aj poradcom vtedajšieho ministra vnútra Gustáva Krajčiho. Pracoval na viacerých tlačových oddeleniach ministrov za HZDS, bola aj poslaneckým asistentom. Roky písal tendenčné články a komentáre do Mečiarovej Slovenskej republiky, Nového dňa či časopisu Extra. Chcel byť aj politikom, neúspešne kandidoval za HZDS.

Háber sa úzkymi kontaktmi na HZDS nikdy netajil. Keď Ivana Lexu prepustili z väzby, bol to práve Háber, ktorý si s ním sadol do pripraveného Jeepu a odviezol sa k nemu domov. Vo svojich článkoch písal, že Roberta Remiáša nezavraždili, upozornil v minulosti denník SME. Háber stál aj za reláciou Utajení svedkovia, ktorá bola vrcholom politizácie a zneužívania vtedajšej STV v prospech Mečiara.

Súčasná RTVS, kde spravodajstvo riadia aj bývalí hovorcovia, s takouto minulosťou nového redaktorka problém nemá.

Na otázku, čo presne robí Háber v RTVS, poslala hovorkyňa RTVS Andrea Pivárčiová takúto odpoveď: „pán Háber pracuje v súčasnosti na sekcii nových médií RTVS na pozícii web redaktor. Jeho úlohou je spracovávanie informácií a propagácia rozhlasového vysielania RTVS formou článkov na webe RTVS.sk.“ Presne túto vetu poslala Pivarčiová, aj keď sme sa v pondelok pýtali na zaradenie bývalej hovorkyne generálnej prokuratúry. Pár hodín na to ju šéf spravodajstva predstavil ako novú dramaturgičku relácie Správy a komentáre. Ktovie kde sa posunie Háber.

Podrobnosti: Bývalá hovorkyňa generálnej prokuratúry bude pripravovať Správy a komentáre

Pre RTVS pripravuje Háber články na web. Ktoré to sú, čitateľ nezistí. Pod textami, ktoré napísal, nie je meno ani značka autora. Identifikácia autora textu je síce základným štandardom seriózneho médiá, no na webe RTVS je väčšina článkov bez podpisu. Čitateľ tak nevie, nielen to, kto je autor, ale nedozvie sa, či anonymný autor náhodou nepropaguje svoju knihu, vydavateľstvo, či kamaráta alebo bývalého politického šéfa.

Háber sa pokúsil vrátiť do RTVS v roku 2007, vtedy nepochodil

 V roku 2007 sa Háber nečakane objavil na obrazovke ako moderátor diskusnej relácie Sféry dôverné. Hneď do prvého vydania relácie si pozval ako hosťa Vladimíra Mečiara. Po kritických reakciách na neobjektívnu reláciu s ním STV už v ďalšej spolupráci nepokračovala. „Pán Háber o tom, že bol istý čas aj hovorcom HZDS, príslušnú redakciu STV neinformoval. Nie je v silách Redakcie duchovného života preverovať profesionálnu minulosť uchádzačov o post moderátora nad rámec údajov, ktoré o sebe poskytnú oni sami, a preto mohlo dôjsť k tomuto nedopatreniu,“ povedala vtedajšia hovorkyňa STV pre Sme.sk s tým, že p tomto zistení s ním už ďalej na relácii nespolupracovali.

RTVS Jaroslava Rezníka, ktorý za éry Mečiara chodil po inštrukcie do sídla HZDS, možno aj k Háberovi, zjavne s bývalým obhajcom Mečiara na pozícii anonymného redaktora problém nemá.