BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

 

Predstavuje to 15 percent zamestnancov BBC v Británii. Spoločnosť chce týmto opatrením do roku 2022 ušetriť 25 miliónov libier. BBC už skôr uviedla, že chce tento rok kvôli finančnému tlaku vyvolanému pandémiou znížiť náklady o 125 miliónov libier.

Už v júni BBC avizovala, že v Škótsku, Walese a Severnom Írsku prepustí 150 ľudí. Pred pandémiou tiež informovala o zrušení ďalších 450 miest, čo ale pozastavila kvôli zvýšenému dopytu po spravodajskom obsahu v čase pandémie.

Miestne spravodajské pokrytie BBC zaviedla pred 50 rokmi. "Príliš sa odvtedy nezmenilo a potrebuje zásadnú premenu," konštatovala Helen Thomasová, ktorá v BBC zodpovedá za 13 britských regionálnych televíznych kanálov, 39 rozhlasových staníc aj za miestny obsah na internete. "To znamená urobiť niektoré dosť neľahké rozhodnutia," dodala.

Thomasová konštatovala, že BBC sa musí v čase facebooku a komunikácie prostredníctvom aplikácie WhatsApp prispôsobiť tomu, ako ľudia žijú, ako sa dostávajú k správam a aký obsah si žiadajú. "Zmodernizuje svoju ponuku britskému publiku tak, že digitálny obsah bude ústrednou súčasťou všetkého, čo robíme," poznamenala Thomasová.

Plánované zmeny zahŕňajú aj zlúčenie tímov regionálnych televíznych staníc a tvorcov internetového obsahu. Čo sa týka rozhlasových staníc, zjednodušený program zavedený v marci vplyvom pandémie zostáva. Rádia budú mať tiež viac spoločného obsahu.