Na RTVS prichádza špeciálna Superstar pod taktovkou Placída Dominga (VIDEO)

Na RTVS prichádza špeciálna Superstar pod taktovkou Placída Dominga (VIDEO) Reprofoto youtube Virtuózok

V Budapešti pod záštitou Plácida Dominga vrcholí medzinárodná talentová súťaž pre mladých hudobníkov v oblasti klasickej hudby. Do finálových kôl sa dostali aj štyri slovenské talenty. Finálové kolá odvysiela aj RTVS na Dvojke.

V poradí šiesta séria talentovej show v oblasti vážnej hudby - VIRTUOSOS V4+ (v slovenskej verzii Virtuózi) po prvýkrát prebehne v koprodukcii verejnoprávnych televízií V4 (Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska) a Srbska a za účasti súťažiacich z týchto krajín. Jednotlivé kolá odvysielajú ČT art, Dvojka, maďarská Duna TV, poľská TVP Kultura a srbská RTS s potenciálom zasiahnuť asi 70 miliónov divákov.

RTVS bude program vysielať pod názvom Virtuózi na Dvojke. Prvý diel odvysiela v sobotu 28. novembra o 20:35h, ďalšie vždy v sobotu večer - 5., 11. a 18. decembra 2020.

Zo Slovenska sa do finálne dostali štyria talentovaní účinkujúci - 12-ročný huslista z Bratislavy Teo Gertler, 13-ročná hráčka na zobcovú flautu Ajna Marosz zo Žiliny a dve operné speváčky - 18-ročná Alžbeta Reháková z Trenčína a 19-ročná Vanesa Čierna z Oslian (okres Prievidza).

Od súťažiacich sa vyžaduje, aby boli vynikajúcimi interpretmi klasického nástroja, alebo vynikajúcim klasickým spevákom. Poslaním televíznej šou je objaviť skutočný talent a predstaviť krásu klasickej hudby čo najširšiemu publiku. Šou má iba jedného konečného víťaza, osobu, ktorú si vyberie panel odborníkov a publikum. Víťaz bude môcť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a získať štipendium v ​​jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií.

Do medzinárodnej poroty Slovensko nominovalo Petra Valentoviča, dirigenta a dvorného klaviristu slovenskej opernej divy Edity Gruberovej.

Ďalšími členmi poroty budú v rôznych kategóriách medzinárodné hudobné osobnosti - Plácido Domingo, umelecká riaditeľka Medzinárodného hudobného festivalu Český Krumlov Gabriela Boháčová, maďarská operná speváčka Erika Miklósa, britsko-ruský skladateľ a vnuk Sergeja Prokofieva Gabriel Prokofiev, rusko-izraelský huslista Maxim Vengerov a mnohí iní.

Programom bude divákov sprevádzať nemecký showman Thomas Gottshalk a populárna poľská herečka a moderátorka Ida Nowakowska. Súťaž bude mať päť víťazov, z každej krajiny jedného. Každý z nich získa peňažnú odmenu vo výške 15-tisíc eur, ako aj mentorský program a dohľad pri rozvoji ďalšej hudobnej kariéry.

Foto: Virtuozi


V prvom kole inštrumentalisti a speváci predvedú sólo, prípadne len s klavírnym sprievodom. V semifinále, finále a superfinále ich sprevádza symfonický orchester.

Autorka a producentka show “Virtuosos” Mariann Peller sa rozhodla vytvoriť formát, keď si uvedomila, ako málo mladých ľudí počúva vážnu hudbu a ešte menej ju študuje. “Videla som v orchestroch a v publiku často len šedivé hlavy. Chcela som, aby sme z klasickej hudby urobili niečo trendy,” uviedla pre agentúru AP.

Prvý ročník súťaže odštartoval v roku 2014, od vtedy sa stal formát, hlavne v Maďarsku, mimoriadne populárny. Do kástingov sa každoročne prihlasujú tisícky účastníkov, súťaž medzi mladými ľuďmi zvýšila záujem o štúdium klasickej hudby na umeleckých školách.

Držiteľom vysielacích práv k talentovej show VIRTUOSOS je spoločnosť Virtuosos Holding Ltd, ktorej akcionárom je aj Plácido Domingo. V USA bude show produktovať spoločnosť Fulwell 73, ktorú čiastočne vlastní aj James Corden a ktorá produkuje jeho populárnu Late Night Show.