Súd potvrdil vinu Ruska aj Kočnera za falšovanie zmeniek Markízy

Súd potvrdil vinu Ruska aj Kočnera za falšovanie zmeniek Markízy Reprofoto: Markíza

Najvyšší súd dnes potvrdil zhodné tresty 19 rokov vo väzení pre exministra hospodárstva Pavla Ruska a Mariana Kočnera v kauze falšovania zmeniek. Zamietol tak odvolanie obhajoby aj prokurátora proti vlaňajšiemu verdiktu súdu prvej inštancie. Voči rozhodnutiu najvyššieho súdu sa nemožno odvolať.

Súdy uznali Ruska aj Kočnera vinnými z falšovania štyroch zmeniek v hodnote takmer 69 miliónov eur. Preplatenie zmeniek požadovala aj od súkromnej televízie Markíza jedna z firiem podnikateľa, ktorý bol vlani v inej kauze neprávoplatne zbavený obžaloby z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka.

Rusko podľa obžaloby spomínané zmenky nepodpísal v roku 2000, ako je na nich uvedené, ale až po roku 2013, kedy už nebol riaditeľom ani spolumajiteľom Markízy. Rusko zmenky vystavil ako fyzická osoba a zároveň ich podpísal za Markízu, ktorá sa tak mala stať ručiteľom. Vzhľadom k tomu, že exminister hospodárstva ako hlavný dlžník zo zmeniek teraz vystupuje na verejnosti ako nemajetný, povinnosť preplatiť zmenky by zostala Markíze.

Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy zo skupiny Central European Media Enterprises, ktorú medzitým ovládla investičná skupina PPF.

K najvyššiemu súdu sa odvolali obhajoba aj prokurátor, ktorý žiadal pre obžalovaných zhodný trest 20 rokov vo väzení. Prokurátor neuspel ani s návrhom, aby najvyšší súd Kočnerovi uložil trest prepadnutia majetku. Podľa médií tak platí rozhodnutie súdu prvej inštancie, ktorý Kočnerovi okrem väzenia vymeral aj pokutu vo výške 10.000 eur.