Čína žiada od BBC ospravedlnenie za reportáž o COVID-19

Čína žiada od BBC ospravedlnenie za reportáž o COVID-19 Ilustr. foto ÚVZ

Čínske ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo britskú verejnoprávnu spoločnosť BBC, aby sa ospravedlnila za to, ako informovala o epidémii COVID-19 v Číne. Peking tvrdí, že BBC odvysielala skreslené spravodajstvo. Výzvu ministerstvo vydalo len krátko potom, čo britské úrady odobrali vysielaciu licenciu čínskej štátnej televízii CGTN, uviedla agentúra Reuters. BBC obvinenia odmietla ako nepodložené a vyhlásila, že si za svojím spravodajstvom stojí.

BBC podľa tvrdenia Pekingu odvysielala o epidémii spôsobenej šírením nového koronavírusu v Číne falošné informácie. Ministerstvo poukázalo na reportáž z piatka 29. januára, kde BBC tvrdila, že čínske úrady používajú na vymáhanie protiepidemických opatrení násilie. V reportáži britská stanica podľa Pekingu použila archívne zábery z protiteroristického cvičenia, čím sa dopustila skreslenia.

Čínske ministerstvo stanicu BBC vyzvalo, aby "prestala informovať s ideologickým podtextom, očierňovať Čínu, začala dodržiavať profesionálnu etiku a robila o Číne objektívne a vyvážené spravodajstvo".

BBC obvinenia čínskej diplomacie odmietla ako nepodložené a uviedla, že si stojí za svojím "presným a nestranným" pokrývaním udalostí v Číne. Podotkla, že v spravodajstve nikoho neuprednostňuje a zároveň sa nenecháva ovplyvňovať strachom.

Peking svoje vyjadrenie vydal krátko po tom, čo britský telekomunikačný regulátor Ofcom odobral vysielaciu licenciu čínskej štátnej televízii CGTN. Regulátor dospel k záveru, že televíziu neprevádzkuje vydavateľská spoločnosť, ale politické zoskupenie - v konkrétnom prípade čínska komunistická strana. To je podľa britského regulátora neprípustné, zakazuje to podľa neho britský zákon o rozhlasovom a televíznom vysielaní.

"CGTN sme poskytli veľa príležitostí, aby vyhovela (námietkam), ale nič sa nestalo. Považujeme teraz za vhodné odobrať CGTN vysielaciu licenciu," uviedol Ofcom.

Britský úrad konal na podnet divákov, ktorí sa sťažovali, že stanica neposkytuje vyvážené a fakticky správne spravodajstvo. Diváci poukazovali na tendenčné spravodajstvo o protestoch v Hongkongu, ale aj na to, že stanica odvysielala vynútená priznania.