Dvom novinárkam hrozia tri roky za priamy prenos tvrdého zásahu počas protestu v Minsku (VIDEO)

Dvom novinárkam hrozia tri roky za priamy prenos tvrdého zásahu počas protestu v Minsku (VIDEO) Reprofoto Radio Svoboda

Dve bieloruské novinárky z poľskej televízie Belsat, ktorá v minulom roku informovala o hromadných protestoch v Bielorusku, dnes stáli pred súdom v Minsku. S odkazom na Bieloruske združenie novinárov o tom informovala agentúra Reuters. Hrozia im tri roky odňatia slobody.

Kacjaryna Andrejevová a Darja Čulcovová boli podľa informačného serveru televízie Belsat zatknuté 15. novembra kvôli priamemu prenosu, v ktorom ukázali tvrdý policajný zásah proti účastníkom pietnej akcie za aktivistu Romana Bondarenka. Ten zomrel v novembri v nemocnici po tom, čo ho podľa demonštrantov surovo zbili bezpečnostné sily. Videozáznam ženy natočili z bytu na 14. poschodí. Keď protestná akcia skončila, ozbrojené zásahové jednotky vyrazili dvere bytu a obe ženy zadržali.

Úrady reportérky obvinili z porušenia článku trestného zákonníka, ktorý sa týka "organizácie alebo pripravovania aktivít, ktoré hrubo narúšajú spoločenský poriadok". Obe novinárky obvinenia odmietajú, Andrejevová tiež v priebehu vyšetrovania odmietla vypovedať. Na súde novinárky čakali v oddelených celách, pri dnešnom pojednávaní boli zatvorené v klietke.

Podporu novinárkám vyjadrila napríklad Bieloruská asociácia novinárov, bieloruský PEN klub alebo Európska federácia novinárov. Britská ľudskoprávna organizácie Article 19 vo vyhlásení napísala, že obvinenie, na základe ktorého sú ženy súdené, odporuje medzinárodným štandardom v oblasti ľudských práv, a ich súdne stíhanie porušuje právo na slobodu prejavu. Newyorský výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzval bieloruské úrady na okamžité prepustenie oboch reportérok a ukončenie ich trestného stíhania.