RTVS konečne spustí avizovanú športovú televíziu, známy je dátum štartu

RTVS konečne spustí avizovanú športovú televíziu, známy je dátum štartu

RTVS spustí 20. decembra vysielanie štvrtého televízneho vysielacieho okruhu. K Jednotke, Dvojke a Trojke pribudne štvrtá televízna stanica s názvom Šport. "Divákov čaká množstvo zaujímavých programov, atraktívnych priamych prenosov, športové spravodajstvo, rôzne archívne materiály, magazíny o zdravom životnom štýle či dokumenty o slovenských športových velikánoch," píše RTVS v tlačovej správe.

Štart bol však naplánovaný už oveľa skôr a viackrát, no nekonal sa.

Štvrtá stanica RTVS mala odštartovať už minulý rok spolu s olympiádou, no kvôli epidémii sa odložil štart olympiády aj športového programu. Potom sa uvažovalo o štarte s MS v hokeji a potom za bolo všetko pripravené na štart v júni s vysielaním EURO a na štarte bola dohodnutá RTVS už aj s operátormi. Dva dni pred štartom však nová stanica dostala stopku.

Podrobnosti: Vedenie RTVS stoplo štart športového kanálu, odštartovať mal o dva dni

Teraz to vyzerá tak, že by už mala naozaj aj odštartovať.

 Nová športová televízia odštartuje vysielanie 20. decembra o 17.00 h. Prvým programom bude otváracia beseda, po ktorej bude o 17.30 h nasledovať dokument z príprav športovej televízie pod názvom Ako sa stavia sen.

Dvadsaťšesť minútový program prinesie divákom pohľad do zákulisia štvrtého televízneho vysielacieho okruhu RTVS i to ako vznikal, obzrie sa do histórie športového vysielania v televízii a rovnako divákom sprostredkuje aj informácie o tom, na čo sa môžu vo vysielaní novej modernej športovej televízie tešiť. O 18.00 h sa začne hokejové štúdio, ktoré otvorí vybratý zápas 27. kola hokejovej Tipos Extraligy.

„Som rád, že sa podarilo vyriešiť financovanie spustenia novej programovej služby. Som presvedčený, že má obrovský význam - pre samotný slovenský šport, pre divákov, aby sme ich podnietili k športovaniu a rovnako aj pre televíznu časť RTVS, pretože výraznejší priestor na ostatných programových službách vďaka presunu športových programov dostanú aj národnostné programy, či programy z oblasti kultúry. Verím, že nová programová služba potvrdí svoju životaschopnosť, čo urýchli stabilizovanie jej financovania na dlhé obdobie. Hľadali sme najskorší možný termín na reštart výrobno-vysielacích a interných procesov, na ktoré sme potrebovali niekoľko týždňov tak, aby diváci RTVS dostali novú vysielaciu službu ako vianočný darček,“ povedal šéf sekcie športu Matej Hajko.

RTVS tvrdí, že na rok 2022 má  zazmluvnené všetky významné podujatia, odvysiela viac ako 3 600 hodín priamych prenosov. "Na našich obrazovkách sa objavia všetky kľúčové podujatia budúceho roka - ZOH v Pekingu, MS v hokeji vo Fínsku, či MS vo futbale v Katare. Športových fanúšikov určite potešia aj ďalšie významné športové udalosti, ako je napr. Svetový pohár v lyžovaní s Petrou Vlhovou, niekoľko cyklistických pretekov s Petrom Saganom, Svetový pohár v biatlone so sestrami Fialkovými, tenisová WTA Tour, futbalová Európska a Európska konferenčná liga, Liga národov i hokejová Tipos extraliga, MS do 20 rokov, cyklistická Tour de France i športy ako futsal, hádzaná, volejbal, basketbal, plávanie, gymnastika, krasokorčuľovanie, vodné pólo a mnohé ďalšie," píše RTVS.

Šport bude vysielať 24 hodín denne a jeho pevnou súčasťou bude aj športové spravodajstvo.