Print this page

Moderátorská hviezda Tucker Carlson opúšťa televíziu Fox News (VIDEO) Reprofoto Fox News

Americkú televíziu Fox News, ktorá čelí žalobe kvôli šíreniu tvrdenia niekdajšieho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovaných prezidentských voľbách, opúšťa jej moderátorská hviezda Tucker Carlson. Televízia oznámila, že sa s Carlsonom dohodla na rozchode.

Oznámenie prišlo niekoľko dní po procese s Fox News, ktorú americký výrobca volebných prístrojov Dominion Voting Systems (DVS) žaloval za ohováranie a žiadal ako odškodnenie 1,6 miliardy dolárov. Žaloba nakoniec skončila urovnaním vo výške 787,5 milióna dolárov.

Konzervatívna stanica Fox News podľa DVS po prezidentských voľbách v roku 2020 vedome šírila nepravdivé vyhlásenia republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovanom hlasovaní v snahe získať viac divákov a pozývala do vysielania Trumpových spojencov, ktorí nepravdivo tvrdili, že zariadenie DVS manipulovalo s hlasmi v prospech demokratov.

V dnešnom vyhlásení televízia uviedla, že posledné vydanie programu Tucker Carlson Tonight odvysielala v piatok. "Ďakujeme mu za jeho služby televíznej spoločnosti v úlohe moderátora a predtým ako prispievateľa," uviedla televízia.

Carlson sa podľa agentúry Reuters stal najpopulárnejšou osobnosťou Fox News po tom, čo v talk show v roku 2016 vystriedal Billa O'Reillyho. Televízia zatiaľ nevysvetlila dôvody Carlsonovho odchodu.

V spore s DVS televízia Fox News trvala na tom, že iba informovala o Trumpových námietkach proti výsledkom volieb a nechala divákov vypočuť si jeho právnikov a spojencov. V procese sa objavili aj e-maily a textové správy, v ktorých Carlson súkromne kritizuje Trumpa a priznáva sa, že ho vášnivo nenávidí. Ešte pred niekoľkými týždňami pritom Carlson zaplnil celú svoju show rozhovorom s exprezidentom, ktorý sa chce usilovať o republikánsku nomináciu aj pre nadchádzajúce prezidentské voľby.

Nad Fox News sa medzitým vznáša žaloba podaná ďalším výrobcom volebných prístrojov, a to spoločnosti Smartmatic. Tá za údajné ohováranie požaduje skoro tri miliardy dolárov a po urovnaní sporu s Dominion uviedla, že chce "odhaliť zvyšok" škôd spôsobených "dezinformačnou kampaňou" televíznej stanice.