Čas nádejí - všetko zo zákulisia nového seriálu (FOTO)

Čas nádejí - všetko zo zákulisia nového seriálu (FOTO) Foto: RTVS

Na RTVS odštartovala jedna z najočakávanejších televíznych premiér roku 2024. 8-dielny pôvodný televízny seriál Čas nádejí začala RTVS pripravovať už od roku 2018.

Historický výpravný seriál mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Čas nádejí (FOTO)

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak.

Foto: RTVS

Odporúčame aj: Nový seriál Čas nádejí si pozrelo viac ako pol milióna divákov (FOTO)

„Na projekte historického seriálu Čas nádejí som spolupracoval s autorkou Scarlett Čanakyovou a spoločne s dramaturgiou RTVS od roku 2018. Jeho výnimočnosť vidím nielen v tom, že zobrazuje slovenskú históriu v období rokov 1914 až 1951, ale hlavne, že autorka dokázala faktické vedomosti v scenári pretaviť do pútavého dramatického príbehu s uveriteľnými postavami. Je to seriál, v ktorom sú obsiahnuté pestré farby života a filmový výtvarný spôsob rozprávania by to mal len potvrdiť. Náročnosť projektu je vyvážená atraktivitou a verím, že i diváckou príťažlivosťou moderne natočeného slovenského historického seriálu,“ hovorí režisér Ján Sebechlebský.

Foto: RTVS

Odporúčame aj: Čas nádejí: Pozrite sa, kde všade sa seriál natáčal. Možno tie miesta poznáte (FOTO)

V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalachu, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu, Martu Maťovú a mnohých ďalších.

So seriálom je spojených niekoľko zaujímavostí

Nakrúcanie seriálu prebiehalo od júla 2022 do mája 2023 počas 70-tich filmovacích dní na rôznych miestach a v rôznych ročných obdobiach – v bratislavských uličkách Starého Mesta, v kaštieli v Malinove, v mlyne v Tomášikove, v Seredi, v Česku i v skanzene Vychylovka. Ústredný motív, priestor krčmy s dvorom, s príslušenstvom a s priľahlým bytom bolo nutné postaviť na mieru na nádvorí kaštieľa v Malinove, keďže takýto priestor prechádzajúci vplyvom rôznych období nebolo možné nájsť. Hlavné postavy počas 8 dielov zostarnú v niektorých prípadoch aj o 30 až 40 rokov, takže nároky na maskovanie a úpravy boli mimoriadne náročné. Seriál je výnimočný aj svojou hudobnou zložkou. Výpravnú hudbu skomponoval skladateľ Vladimír Martinka a nahral ju spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.