Ľuboš Machaj: Ide o účelové ovládnutie RTVS vládnou koalíciou s cieľom zmocniť sa ich

Ľuboš Machaj: Ide o účelové ovládnutie RTVS vládnou koalíciou s cieľom zmocniť sa ich Ilustr. foto RTVS

RTVS so znepokojením sleduje snahy súčasnej vládnej koalície o účelové ovládnutie verejnoprávnych médií s cieľom zmocniť sa ich, podriadiť ich silnej politickej moci a získať nad nimi kontrolu, píše dnes vedenie RTVS v reakcii na kontroverzný návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

O účelovosti zákona a o snahe politicky ovládnuť RTVS svedčí podľa vedenia telerozhlasu aj fakt, že v prípade schválenia návrhu zákona bude odvolaný generálny riaditeľ RTVS, ktorý dostal mandát a bol zvolený na 5 rokov. Novozriadená Rada by mala mať rozšírené právomoci a okrem iného bude môcť voliť a odvolávať generálneho riaditeľa, a to aj bez udania dôvodu. Pričom nominácia a voľba členov novej Rady bude podľa návrhu zákona vo veľkej miere v rukách vládnucej politickej moci.

Odporúčame aj: Moderátori o kontroverzných zmenách Šimkovičovej: Zamestnanci RTVS pripravujú reakciu (VIDEO)

Nové rady s cenzorským a politickým pozadím

Navrhované zriadenie Programovej rady, ktorá má posudzovať a kontrolovať program STR a dohliadať na dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania, by bolo výrazným zásahom do fungovania a nezávislosti verejnoprávneho média. „Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná. Od nástupu súčasného vedenia sme uviedli množstvo pôvodnej tvorby či už v oblasti dokumentu a dramatickej tvorby, ale sme priniesli aj množstvo zábavných a vedomostných či vzdelávacích programov, nevynímajúc tvorbu pre deti. RTVS, napriek mnohým problémom, ktorým v poslednom období čelila, sa posunula dopredu. Hoci došlo k zásadnému zníženiu v oblasti jej financovania, dokázali sme nastaviť na tento rok kvalitnú vysielaciu štruktúru aj s množstvom nových programov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Odporúčame aj: Poznáte Šimkovičovej TV Slovan? Takýto hrozný osud čaká RTVS

Navrhované zmeny sú v zásadnom rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií. Navrhovaný zákon nebol konzultovaný s nikým z manažmentu RTVS. „Som presvedčený, že koalícia sa nesnaží vyriešiť problémy na základe faktov, ale len na základe domnienok. To, že tento zákon je riešený v režime skráteného medzirezortného pripomienkového konania, neposkytuje veľký priestor na verejnú diskusiu,“ dodáva Machaj. RTVS s tímom odborníkov z mediálneho práva preto pripravuje pripomienky k návrhu zákona, ktoré v krátkom čase predloží.

Vedenie zároveň upozorňuje, že dôvodová správa k návrhu zákona uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva.

Ministerka RTVS vyčíta, že si už dlhší čas neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Nie je nestrannou inštitúciou, ktorá prináša divákom a poslucháčom objektívne a vyvážené informácie. Spravodajstvo a publicistika RTVS sú podľa ministerky nevyvážené, nedávajú priestor pluralite názorov a spravodajstvo podľa nej skĺzava do bulváru.