Vikingovia majú pokračovanie. Druhá séria pôjde aj na JOJ

Vikingovia majú pokračovanie. Druhá séria pôjde aj na JOJ Foto: History Channel

Spoločnosť History Channel po úspešnom uvedení prvej série historickej ságy už natočila pokračovanie. Druhá séria má premiéru onedlho.

 


V polovici januára televízia JOJ v čase, keď vysiela Panelák, odvysielala 9 dielov severskej ságy Vikingovia.

 

Írsko-kanadská severská sága o vikingskom bojovníkovi vyvolala veľký záujem, vo svete, ale aj na JOJ.

Scenárista Michael Hirst, autor seriálov Tudorovci a Camelot, použil príbeh o jednom z najznámejších vikingských bojovníkov ako námet pre historický seriál Vikingovia. Ragnar Lothbrok je jeden z najznámejších nórskych hrdinov. Podľa legendy je priamym potomkom Odina, vládcu všetkých bohov a boha vojny. Hlavnú postavu stvárňuje austrálsky herec Travis Fimmel. Seriál prináša pohľad na krvavý život Vikingov, ktorý sa natáčal v prostredí írskej prírody. Hoci niektorí seriálu vyčítajú miernu odchýlku od historických faktov, napriek tomu reakcie kritikov väčšinou pozitívne.

Seriál je dielom History Channel, ktorý naň minul 40 miliónov dolárov.

Prvú pilotnú epizódu sledovalo na History Channel 6,2 milióny divákov, vďaka čomu seriál získal ocenenie najlepší štart roku pri novom seriáli v ponuke káblových operátorov. Ďalšie diely mali priemernú sledovanosť 4 milióny divákov.

Druhá séria sa začala natáčať minulý rok v lete, premiéru by mala mať 27. februára. Bude mať desať dielov. JOJ plánuje priniesť aj druhú sériu. Dátum zatiaľ neprezradila.

Zaujímavosti (podľa ČSFD):
- Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) je jeden z najznámejších nórskych hrdinov, rozpráva sa o ňom v niekoľkých škandinávskych ságach a básňach. Zatiaľ čo jeho potomkovia sú skutočnými historickými postavami, nie je celkom isté, že Ragnar naozaj existoval.
- Nájazd Vikingov na kláštor na ostrove Lindisfarne z 2. epizódy 1. séria vychádza zo skutočných udalostí. Odohral sa v roku 793 nl a začal éru vikingského drancovanie Európy.
- Seriál sa nakrúcal v Írsku, niektoré scenérie potom v západnom Nórsku.
- Loď Ragnara Lothbroka bola vyrobená v Českej republike
- Chyba v seriáli: Vikingovia v skutočnosti o existencii Británie a Írska nevedeli, v seriáli napriek tomu krajiny poznajú.
- Chyba v seriáli: V prvom diele prvej série je popravený Eric Trygvasson (Conor Madden) za vraždu, Vikingovia však v skutočnosti namiesto trestu smrti posielali kriminálnikov do vyhnanstvom.
- V seriáli si zahral aj herec s českými koreňmi Vladimír Kulich.

Spoločnosť History Channel už zverejnila nové promo video k druhej sérii.